Vaníliás, sült rizspuding: olyan, mint a török éttermekben

A tejberizst mindenki szereti, ám néha érdemes változtatni rajta. Próbáld ki úgy, ahogy a törökök szeretik, sütve, jó krémesen.

vanilias-torok-tejberizs

Baklava, tulumba és lokum: csak néhány édesség a török konyhából. Nem hiányozhat persze a felsorolásból a sült tejberizs sem, amit bármelyik török étteremben megkóstolhatsz. Sőt, akár otthon is elkészítheted. Csak kicsivel tart tovább összedobni, mint a miénket. A vanília csodás ízt ad neki, ne hagyd ki belőle!

Vaníliás, sült rizspuding

Hozzávalók:

  • 12 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők
  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Elkészítési idő: 30 perc
 

Elkészítés:

A rizst alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. Rakd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Kezdd főzni, majd amikor magába szívja, mehet hozzá a tej, és kis lángon főzd 15 percig. Közben ízesítsd sóval, cukorral, vaníliával. A végén add hozzá a kevés tejjel elkevert keményítőt. 

A tűzről lehúzva hűtsd langyosra, majd dolgozd hozzá a tojást. Kanalazd kis tálkákba a tejberizst, majd rendezd vízzel töltött tepsibe. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd 30 percig, vagy amíg a teteje meg nem pirul. 
A törökök és a görögök másik nagy kedvencét, a mézédes baklavát is elkészítheted otthon. 

 


Forrás: https://femina.hu/recept/vanilias-sult-tejberizs/

femina.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn