Több tízezer forintot is fizethetnek a hallgatók az el nem végzett tárgyakért

Újabb hallgatókat ért meglepetés azután, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem szenátusa június 29-én több ponton szigorította az intézmény hallgatói követelményrendszerét. Nemrég arról számoltunk be, hogy az egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól is a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett.

Október végén az lepett meg sok hallgatót, hogy a Neptun-rendszeren belül üzenetet kaptak a többszöri tantárgyfelvételi díjak megfizetéséről. Van olyan hallgató, akinek emiatt most 40-60 ezer forintot kellene befizetnie. 

 

A legtöbb egyetemen ma már külön díjat szednek a hallgatóktól azért, ha egy tantárgyat többször vesznek fel, miután nem járnak be az órára és nem szereznek jegyet belőle. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már korábban is kértek ezért díjat, de az egyetem szerint szükség volt a rendszer újragondolására, ugyanis a tantárgy-újrafelvételek kimagaslóan nagy száma egyre több problémát okoz és folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Különösen sok az olyan felvett tárgy, amelyből a hallgató végül a vizsgára sem megy el, válaszolta kérdésünkre az egyetem. A tömeges tantárgy-újrafelvétel nagyon sok hátránnyal jár a hallgatóknak: zsúfolttá teszi az órarendeket, előnytelen időpontokat eredményez, és az is előfordulhat, hogy a kapacitáskorlátok miatt olyanok sem férnek be egy-egy kurzusra, akik első esetben vennék fel azt.  

Az új szabályokat nem visszamenőleges hatállyal alkalmazták, csak az idén augusztus végén és szeptember elején felvett tárgyaknál. A kötelezettség 5635 embert érint különböző mértékben. Nekik tárgyanként 4900-6900 forintot kell fizetni.  

Az egyetem kérdésünkre azt írta: az új szabályokat a hallgatói érdekképviselettel egyeztetve alkották meg. A szabályzat változásairól a hallgatókat a hatályba lépés után folyamatosan és több csatornán is tájékoztatták, kaptak információt arról is, hogy tantárgyfelvételi díjat kell fizetniük, ha nem először vesznek fel egy tárgyat az órarendjükbe. 

A tantárgyfelvételi díjakból keletkező bevétel legnagyobb részét arra szánjuk, hogy emeljük a hallgatói támogatásokat a teljesítmény-alapú ösztöndíjaknál. Ez elsősorban a saját alapítású Biztos Jövő Ösztöndíjat érinti, vagyis a megnövekvő díjbevételnek köszönhetően a korábbinál érzékelhetően több önköltséges hallgató kaphat majd támogatást. Ez a bevétel kiegészítő forrásul szolgál más (például oktatásmódszertani) fejlesztésekhez. 

 


Forrás: https://index.hu/belfold/2018/11/07/budapesti_gazdasagi_egyetem_bge_tantargyujrafelveteli_dij/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn