Inka tömegsírt tártak fel perui régészek

Inka tömegsírt tártak fel perui régészek a dél-amerikai ország csendes-óceáni partvidékén fekvő Lambayeque megyében.

Az ásatáson 24 mumifikálódott testet találtak egyetlen sírban, amelyben temetkezési ajándékok, kerámiák, gabonafélék és finoman szőtt ruhák is voltak - számolt be róla szerdán Luis Villacorta, a kulturális örökségügyi miniszterhelyettes.
A sírra a 26 piramisáról híres Túcume archeológiai helyszínen folyó ásatáson bukkantak. A régészek szerint az új felfedezés segíthet pontosítani az egykori inka civilizáció kiterjedését.

[#LAMBAYEQUE] Nuevo hallazgo en Túcume: develan 14 entierros de más de 500 años de antigüedad ► https://t.co/vmdquH1jWk Por @johnnyaurazopic.twitter.com/B8UH3aEHHo

— Perú El Comercio (@PeruECpe) 2018. július 4.

Az Inka Birodalom, Dél-Amerika nyugati részén, a mai Ecuador, Peru, Bolívia és Chile területén virágzott a 13. és 16. század között.

A feltárást követően a laboratóriumban folytatódik a munka: a szakemberek többek között a textíliák anyagát vizsgálják a pontos kormeghatározáshoz.Jose Manuel Escudero régész elmondta: az egyik múmia egykor magas ragú személy lehetett, mivel értékes temetkezési ajándékokat találtak a teste mellett.Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20180705-perui-regeszek-inka-tomegsirt-talaltak.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn