Örök rejtély marad, hogyan került méreg az öngyilkos boszniai horvát tábornokhoz

Pénteken közölte a holland államügyészség, hogy lezárták a nyomozást, mely végül nem tudta kideríteni, hogyan és mikor jutott Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok ciánkálihoz, amellyel öngyilkosságot követett el még tavaly novemberben a tárgyalóteremben, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) jogerősen háborús bűnökért elítélte.

 

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás során nem derült fény bűncselekményre. Az NT korábban belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd azt kérte a holland hatóságoktól, folytassanak ők is nyomozást. 

A holland hatóságok megállapították, hogy Hollandiában nem számít bűncselekménynek ciánkáli birtoklása. A börtönben és a tárgyalóteremben felvett képfelvételek nem mutattak semmi gyanúsat, sem azt, hogy Praljak fiolát vitt be a tárgyalóterembe, sem azt, hogy valaki időközben odaadta neki. 

A holland államügyészség által kihallgatott tanúk elmondása szerint Praljak egy ideje már tervezete az öngyilkosságot. Néhány dolgot már összecsomagolt, hogy Horvátországba küldje, és több embertől el is búcsúzott, a tanúk akkor ezt a fellebbezési időszakkal kötötték össze.  

Ha elítélnek, öngyilkos leszek"

– írta búcsúlevelében családjának Slboodan Praljak.

Előkerült a mérget ivó háborús bűnös végrendelete

Családjának írt leveléből kiderült, mi volt az utolsó kérése Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornoknak, aki ítélethirdetése elő...

A holland államügyészség állítása szerint nem kizárható, hogy Praljak régóta birtokolta a mérget, amelyet szárazanyagként is tárolhatott, és amelyből kis mennyiség is elég volt az öngyilkossághoz.

Ebben az összefüggésben nem csoda, hogy az anyag szállítása vagy tárolása észrevétlen maradt"

– vonta le a következtetést az államügyészség. 

A hágai Nemzetközi Törvényszék még tavaly decemberben közölte, hogy független szakértők vizsgálata szerint az eljárása alatt a testület részéről nem történt mulasztás, ezért nincs szükség működési szabályzat módosítására. Az NT hat, háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezető ügyében hozott jogerős elmarasztaló ítéletet tavaly novemberben.

Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk a délszláv háború idején muszlimok ellen elkövetett etnikai tisztogatások miatt. Slobodan Praljakot 20 év szabadságvesztésre ítélték.

Az ezt követő jelentek bejárták a világsajtót. A volt katonai vezető felállt és hangosan azt mondta:

Nem vagyok háborús bűnös, elutasítom a vádakat".

Praljak mellényzsebéből elővett egy fiolát, majd annak tartalmát azonnal meg is itta. Bár azonnal mentőt hívtak, még a tárgyalóteremben meghalt. 

Nika Pinter, Praljak ügyvédje az öngyilkosság utána a sajtónak úgy nyilatkozott: védence azért vetett véget életének, mert nem tudott együtt élni azzal, hogy háborús bűnösnek kiáltották ki. A Nemzetközi Törvényszék decemberben fejezte be munkáját, megbízatásának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

A hágai tárgyaláson mérgezte meg magát a balkáni háborús bűnös

"Úristen, bevett valamit" - kiáltottak fel a teremben.

 

 


Forrás: https://888.hu/article-orok-rejtely-marad-hogyan-kerult-mereg-az-ongyilkos-boszniai-horvat-tabornokhoz

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn