?>

2 400 000 éves kőeszközökre bukkantak a tudósok, ez kissé átírhatja az őstörténetet

"Az új leleteknek köszönhetően immár En Buseri az a hely Afrikában, ahol a legrégebbi emberi húsfogyasztás kőeszközökkel bizonyítható" – áll a Science című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az eszközöket Szétif városban találták, amely Algírtól mintegy 300 kilométerre északra található. Az eszközök az úgynevezett oldován-kövekhez hasonlatosak, melyeket eddig főként csak Észak-Afrikában találtak. Az algériai eszközöket több tucatnyi megkövesedett állati csonttal együtt ásták ki a földből, vágásnyomokat viseltek magukon. A csontok a mai krokodilok, elefántok és vízilovak elődeihez tartoztak.

© Mohamed Szahuni et al.

A régészet szerint Kelet-Afrika az ősi emberi kőeszközök születési helye. Az új leletek azt sugallják, hogy hasonló korai eszközök a kelet-afrikai árkon túl is létezhettek – áll a tanulmányban.

"Ez a leletegyüttes a második legrégebbi a világon az etiópiai Gona után. Az ott talált legrégebbi tárgyak 2,6 millió évesek" – mondta Mohamed Szahuni, a tanulmány fő szerzője. Az új leletek alapján a környéken mintegy 600 ezer évvel korábban éltek az emberek elődei, mint azt eddig vélték. Eddig a legrégebbi, Észak-Afrikában talált eszközök korát 1,8 millió évre datálták.

© Mohamed Szahuni et al.

Emberi maradványokat nem találtak, így a tudósok nem tudnak következtetni arra, az emberelődök mely faja élt a területen.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181202_ketmillio_eves_koeszkozok_algeria#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn