Megfulladt 46 etiópiai menekült az Ádeni-öbölben

Felborult egy csónak, fedélzetén 100 etiópiaival Jemen partjainál.

Harminchét férfi és kilenc nő fulladt a vízbe, amikor csónakjuk felborult a nagy hullámok közepette, nem messze a jemeni partoktól – jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván, a feltételezések szerint ők is életüket vesztették – tette hozzá közleményében az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet.

A csónakban legkevesebb százan utaztak, 83 férfi és 17 nő, mindannyian etióp állampolgárok, akik Szomáliából próbáltak meg eljutni Jemenbe.

Az IOM szerint legalább hétezer ember kockáztatja meg havonta az átkelést az Ádeni-öblön. Mohammed Abdiker, az IOM válságkezelési igazgatója szerdán elmondta, hogy 2017-ben mintegy százezren vállalkoztak erre az útra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerdán beszámolt arról is, hogy 233 etiópot telepítettek haza Jemenből, és a jemeni polgárháború ellenséges felei által vitatott, jelenleg az Irán támogatását élvező húszi felkelők ellenőrizte Hodeida kikötővárosból menekítették ki őket. A migránsokat Dzsibutiba szállították először, ahol humanitárius segítségben részesültek mielőtt hazatértek Etiópiába.

Értesülések szerint a nyugat-afrikai menedékkérők állítólag fokozottan ki vannak téve az embercsempészek és más bűnözők általi kizsákmányolásnak, gyakran kényszermunkára kötelezik, vagy önkényesen elzárják őket.Forrás: http://hvg.hu/vilag/20180607_megfulladt_46_etiopiai_menekult_az_adeni_obolben#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn