Olaszországban is bűncselekménynek számít az illegális migráció támogatása

Az illegális bevándorlás és annak segítése Olaszországban is bűncselekmény. A „civil” szervezetek hajóinak tevékenységét ez alapján kell megítélni – közölte Ambrogio Cartosio, a szicíliai Termini Imerese városának főügyésze.

Termini Imerese az Afrikából Európába tartó migráció régi célállomásának számít, ahová az utóbbi években szinte precedens nélküli módon magas volt az oda érkező migránsok száma.

Ezzel kapcsolatosan a város főügyésze, Ambrogio Cartosio azt mondta az M1 Híradójának adott exkluzív interjújában, hogy: az olasz törvények szerint az illegális bevándorlás bűncselekménynek számít az országban, annak elősegítése és pártolása szintén.

Afrikai migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

A szicíliai ügyészségek egyre több figyelmet fordítanak a Földközi-tengeri úgynevezett „mentési műveletekre”.

Cartosio tudatta, hogy fontos különbséget tenni mentés és mentés között.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy elsüllyedt hajóról mentik meg az embereket, hogy ne fulladjanak vízbe, vagy pedig egy nyugodt vizeket evező hajóról átveszik a migránsokat egy másik hajó fedélzetére.

Abban az esetben, ha ezeket az embereket úgy szállították egy hajó fedélzetére, hogy közben összejátszottak azokkal, akik az afrikai partokon törvénytelenül hasznot húztak ebből az utakból, akkor az – a főügyész véleménye szerint – szigorú jogi értelemben nem mentés, hanem bűnrészesség.

Embercsempész vagy emberkereskedő?

Szorosan vett szakmai, jogi értelemben, amikor a migrációban embercsempészekről beszélünk, akkor egy olyan alanyról van szó, aki a migránst – aki Európába akar eljutni – az afrikai partok térségében tartja, majd megszervezi az utat, vagyis arra törekszik, hogy a migráns megérkezzen Európába. Mindezt pénzért cserébe.

A migrációnak ezt a típusát, amely illegális megy végbe, gyakran súlyos erőszakos cselekmények kísérik, mivel sok esetben a migránsok testét sebek, zúzódások borítják, és arról számolna be, hogy ezeket a sérüléseket a börtönközpontokban szerzik, az embercsempészek bántalmazása által – közölte a főügyész.

Cartosio szerint ezek a személyek az olasz jogszabályok értelmében bűncselekményt követnek el az esetek egy részében illegális bevándorlás és annak pártolása címén.Emberkereskedelemmel vádolhatók azok, akik tényleges embert adnak el, máskor prostitúcióra való kényszerítésben bűnösek, illetve számtalan más bűncselekményben.

Szoros jogi értelemben ezt érthetjük emberkereskedő alatt, bár a sajtó lazábban szokott fogalmazni – véli a főügyész.

Ambrogio Cartosio a gumicsónakok és hajók kapcsán elmondta: több lehetőség is van arra, hogy mi történt a megüresedett hajókkal, csónakokkal.

Volt eset, amikor a gumicsónak magától visszajut a líbiai partokra a hullámok sodrásától. Máskor az embercsempészek a migránsokat elviszik az NGO-hajókig, és azután ugyanezzel a vízi járművel visszatérnek a partra.Fontos tudni azonban, hogy egyik és másik esetben is fennáll a bűnszövetkezés vélelme, hiszen egyenesen visszaszolgáltatják a járművet. Elmondható tehát, hogy tényleges és többször megismétlődő megállapodás létezik a migránsokat szállító embercsempészekkel. Ez jelentős bizonyítéknak számít az illegális bevándorlás bűncselekményének pártolásában – hangsúlyozta a főügyész.

Gátlás nélküli, kíméletlen szervezetek az embercsempészek

A főügyész szerint az embercsempész szervezetek egyetlen vezérérdeke az anyagi haszonszerzés, a pénz.

Erőszakot alkalmaznak, tisztességtelenül üzletelnek, és minden eszközzel a pénzszerzésre törekszenek.

Cartosio egyértelműnek tartja, hogyha nem szállnak szembe az embercsempészekkel, akkor a bűncselekmények terjedése Európában is határtalanná válik, nem csak Afrikában. Nemzetek feletti szinten kellene szembeszállni Európában az embercsempészés jelenségének felszámolására – fűzte hozzá.

Az észak-afrikai embercsempészek és az olasz szervezett bűnözés közötti kapcsolatról úgy vélekedik, hogy: számos eset felszínre került, amikor az úgynevezett migránstáborok és más szálláshelyek, amelyeket Szicíliában működtettek, a maffiához közel álló személyek, a maffiózók rokonai vagy ismerősi tartottak kézben. Véleménye alapján érdekazonosság köti őket össze: az észak-afrikai embercsempészek keresnek rajta, hogy a migránsokat Szicíliába juttatják egyes bűnszervezeteknek. Szicíliában elsősorban a maffiának szintén anyagi érdeke fűződik a befogadóközpontok működtetéséhez, a minden egyes migráns után fizetett állami juttatások révén – tette hozzá Ambrogio Cartosio, Termini Imerese főügyésze.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180702-buncselekmeny-az-illegalis-migracio-tamogatasa-olaszorszagban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn