Komoly menekültügyi szigorításokat hoz a Merkel-Seehofer paktum

German Chancellor and head of the Christian Democrats party, Angela Merkel (L) and Horst Seehofer, leader of Bavarian sister Party CSU, present their parties' electoral programmes for the September 24 parliamentary election during a press conference on July 3, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról - jelentette be hétfő este Berlinben Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke. Seehoofer korábban azzal fenyegetőzött, hogy lemond belügyminiszteri és pártelnöki posztjáról, ha nem sikerül megegyezni Angela Merkel kancellárral a menekülthelyzet rendezéséről.

Horst Seehofer a CDU székházában tartott tanácskozás után elmondta: elégedett a megállapodással, a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális bevándorlást Németország és Ausztria határán.

Angela Merkel, a CDU elnöke szerint is  jó kompromisszummal zárják le a menekültügyi szabályozás körüli vitát. A kancellár elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Euróhatpai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

A megállapodást összefoglaló, három pontból álló dokumentum szerint:

  • a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni, amely akadályozza mindazon menedékkérők belépését, akiknek menekültügyi eljárását egy másik EU-tagországban kell rendezni,
  • ehhez tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes országba. Államigazgatási szintű megállapodással akarnak együttműködni az érintett országokkal,
  • amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést az országba egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

A CDU és a CSU vezetői megbeszélésük után, hétfő késő este tárgyalást kezdtek a szövetségi kormányt alkotó koalíció harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőivel a kancellári hivatalban. A koalíciós egyeztetést az SPD kezdeményezte.

A CDU/CSU tervei között 2015-ben szerepelt egy elképzelés, amely hasonlít a tranzitközpont modelljére. Azt a modellt tranzitzónának nevezték, bevezetése az SPD ellenállása miatt bukott el. A CDU/CSU új felvetésére egyelőre nem reagáltak az SPD-nél a legfelső szinten, de a párt egy menekültügyi szakpolitikusa, Aziz Bozkurt, a szociáldemokraták úgynevezett migrációs munkacsoportjának vezetője a Die Weltnek azt mondta: a tranzitközpont furcsa és működésképtelen ötlet, és nem szerepel a koalíciós megállapodásban, amely már eleve túl van a fájdalomküszöbön, az SPD számára elfogadható menekültügyi szigor legfelső határán.

Horst Seehofer vasárnap lengette be, hogy annyira nem ért egyet Angela Merkel menekültügyi elképzeléseivel, hogy ha három napon belül nem tudnak megegyezni a kancellárral, minden posztjáról lemond. A felek hétfőn ültek tárfgyalóasztalhoz, éjjel derült ki, hogy Seehofer belügyminiszter marad.

(MTI, Die Welt)

Fotó: EuropressForrás: https://24.hu/kulfold/2018/07/03/merkel-seehofer-menekultugy-2/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn