Olaszország hajókat adományoz a líbiai parti őrségnek

Az olaszok ezzel segítik Líbiát a migránsok feltartóztatásában.

A líbiaiak tavaly négy hajót kaptak az olaszoktól a pénzügyi és oktatási támogatás mellett,  az észak-afrikai ország parti őrségének munkáját azonban elégtelennek látják Rómában .A líbiai hatóságok munkáját ezért az olasz parti őrség tíz, valamint a pénzügyőrség két hajójával támogatják — írja az MTI.

Az egy hónapja alakult új olasz kormány nagy léptekkel akar szigorítani az ország migrációs politikáján, egyebek közt azt akarja elérni, hogy az Észak-Afrikából induló migránsokat még a Földközi-tengeren feltartóztassák és visszafordítsák.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken közölte, hogy Olaszország kikötői egész nyáron zárva lesznek a Földközi-tengeren migránsokat mentő civil mentőhajók előtt, még üzemanyagot sem vehetnek fel.

Az olasz és még a líbiai hadsereg is azt mondja, hogy a civil szervezetek akarva akaratlanul az embercsempészeket segítik"

— mondta.

Salvini hadat üzent a Földközi-tengeren hánykódó embereket mentő civil szervezeteknek, vélhetően azért, mert Olaszország már így is alig bír az utóbbi években érkezett több százezer bevándorlóval.

Az utóbbi négy évben az olasz parti őrség mintegy 600 ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből, sokakat Líbia partjainál.

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter mindazonáltal a hétvégén leszögezte: a parti őrség - ahogy korábban - továbbra is teljesíteni fogja arra vonatkozó kötelezettségét, hogy segítsen a tengeren bajba került embereken. Megjegyezte azonban, hogy a körülmények megváltoztak, Líbia most már saját parti őrségével is képes végrehajtani mentőakciókat területi vizein.

A líbiai parti őrség több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.  
 


Forrás: https://888.hu/article-olaszorszag-hajokat-adomanyoz-a-libiai-parti-orsegnek

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn