175 év alatt először: elege van a tudományellenes elnökből, Trump ellenfelét javasolja a Scientific American

175 év alatt először: elege van a tudományellenes elnökből, Trump ellenfelét javasolja a Scientific American

Közel két évszázados történetében először szerkesztőségi vezércikkben teszi le voksát az egyik amerikai elnökjelölt mellett a Scientific American tudományos-ismeretterjesztő lap.

Szavazzon Joe Bidenre, akinek tudományos tényekkel alátámasztott tervei vannak egészségünk, gazdaságunk és környezetünk védelmére – olvasható az Egyesült Államok leghosszabb ideje folyamatosan megjelenő magazinja, a Scientific American októberre datált friss számában.

„Egy 175 éves hagyomány nem olyan dolog, amit könnyen törsz meg” – ismerte el a The Washington Postnak Laura Helmuth főszerkesztő. Szerinte a cikk megjelentetését alaposan megfontolták és elkerülhetetlennek tartják, hogy tudományos újságírókként rávilágítsanak a két jelölt hozzáállása közti különbségre. „Szeretünk inkább kimaradni a politikából, de ez az elnök annyira tudományellenes, hogy amellett már nem mehettünk el szó nélkül” – mondta Helmuth.

 

A szerkesztőbizottság által jegyzett vezércikk hosszasan kritizálja a regnáló Donald Trumpot. Szó esik az Egyesült Államokban már több mint 190 ezer halálos áldozatot szedő koronavírus-járványról, melyre a republikánus elnök(jelölt) a cikk szerint tisztességtelenül reagált, egyúttal alkalmatlannak is bizonyult a krízis kezelésére. A lap elismeri, hogy egy ilyen pandémia bármely ország bármely kormányzata számára nagy kihívás, de hangsúlyozza: Donald Trump tudománnyal, tudományos módszerekkel és tudományos bizonyítékokkal szembeni támadásai jelentős mértékben hozzájárultak a katasztrofális amerikai helyzet kialakulásához. Ezzel kapcsolatban az elnök több megnyilvánulását is idézik.

A Scientific American kitér rá, hogy Trump hivatali ideje alatt – már a járvány kitörése előtt, attól függetlenül – rendszeresen és módszeresen támadta a tudósokat és tudományos intézeteket, ellenezte és megszüntette az Obama-kormányzat egészségügyi reformjait, szembefordult a környezetvédelemmel is. A lap ezt nem meglepetésként tálalja, ugyanis már a négy évvel ezelőtt is jelezte aggályait Trump tudományellenes magatartásával kapcsolatban, de akkor nem fejezte ki szimpátiáját riválisával, Hillary Clintonnal kapcsolatban.

Trump tudományellenes viselkedésének szöges ellentéteként mutatja be a cikk Joe Biden terveit, hozzáállását, idézi vonatkozó nyilatkozatait a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, az amerikai közegészségügyi rendszerről és a klímaváltozás elleni harcról.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20200916_scientific_american_vezercikk_donald_trump_joe_biden#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja
- Mert van élet a reklám után -