Irán fenyegetőzik: képesek magasabb fokon dúsított uránt előállítani

Irán műszakilag képes magasabb fokon dúsított uránt előállítani, mint amire az atomprogramjáról megkötött nemzetközi szerződés előtt volt képes – idézte az állami televízió hétfőn az Iráni Atomemergia-ügynökség vezetőjét, Ali Akbár Szálehit.

Donald Trump amerikai elnök felszólította az európai országokat, hogy május 12-ig szigorítsanak a 2015-ben megkötött atomalkun, ellenkező esetben nem járul hozzá az Irán elleni szankciók enyhítéséhez.

Szálehi óvta Trumpot ettől az irányvonaltól. "Irán nem blöfföl. Műszakilag teljesen készen állunk magasabb fokon dúsított uránt gyártani, mint az atomalku megkötése előtt. (...) Remélem, hogy Trump észhez tér, és nem mondja fel a szerződést."

A megállapodás szerint, amelynek értelmében 2016-ban feloldották az Irán ellen elrendelt nemzetközi szankciók legnagyobb részét, az Irán által dúsított urán legfeljebb mintegy 3,6 százalékos lehet.
Irán leállította a 20 százalékra dúsított urán gyártását, és az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Kínával és Oroszországgal megkötött atomalku részeként készletei nagy részét átadta.

Donald TrumpForrás: AFP/Kevin Dietsch

A 20 százalékos urán dúsítási foka meghaladja a polgári célra használt atomerőművekben használatos fűtőanyagét (5 százalék), de jóval elmarad az atombomba előállításához szükséges 80-90 százalékos dúsítottságtól.

Teherán kizárta annak minden lehetőségét, hogy ballisztikusrakéta-programjáról, 2025 utáni nukleáris tevékenységéről és a Közel-Keleten játszott nemzetközi szerepéről tárgyaljon, amit Donald Trump követel.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország szerint a szerződés a legjobb módszer annak megakadályozására, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert, de felszólították Iránt, hogy korlátozza befolyását a térségben, és fogja vissza rakétaprogramját.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180430-teheran-kepes-magasabb-fokon-dusitott-urant-eloallitani-ha-washington-felmondja-a-szerzodest.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn