Trump: Az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből

Donald Trump amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét, és nem is fog. Az amerikai elnök aláírta a memorandumot is az Irán elleni szankciók visszaállításáról.

Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollah libanoni, és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet. Rámutatott, hogy

az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít.

Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott nyilatkozata után rendeletet írt alá az Irán elleni szankciók visszaállításáról.

Korábban Donald Trump amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfővel közölte, hogy tervei szerint bejelenti:

az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből.

A The New York Times a két politikus keddi telefonbeszélgetésének tartalmát ismerő forrásra hivatkozva hozzátette, az Egyesült Államok az Iránnal szembeni, majd az Irán nukleáris programjáról szóló megállapodás keretében fokozatosan enyhített szankciók visszaállítására, valamint további gazdasági büntetőintézkedések foganatosítására készül.

Donald Trump közép-európai idő szerint kedd este jelentette be hivatalosan döntését az általa régóta hevesen bírált iráni atomszerződés jövőjéről. Az elnök már a választási kampányban ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok kilép az egyezményből.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180508-trump-az-egyesult-allamok-kilep-az-irani-atomszerzodesbol.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn