A cseh elnök szerint a V4 oszthatatlan egységet kell, hogy képezzen az EU-n belül

 
Milos Zeman cseh elnök csütörtökön Varsóban, a lengyel elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten kijelentette, a visegrádi csoport (V4) a közös érdekeket képviselő oszthatatlan egységet kell, hogy képezzen az Európai Unióban.

Mint ismert, Zeman szerda este érkezett háromnapos hivatalos lengyelországi látogatásra. Ez januári újbóli megválasztását követően a második külföldi útja Szlovákia után. A két államfő tárgyalásait követő sajtókonferencián a cseh elnök közölte: Andrzej Dudával többek között "a V4-en belüli nézetazonosság szétbomlasztását célzó próbálkozásokról" tárgyaltak. Szerinte

a V4-re megpróbálják rákényszeríteni az Európai Bizottság bizonyos nézeteit, amelyek sértik a szuverén döntéshozatal elvét."

A tagállami szuverenitás melletti kiállás Zeman szerint "természetesen egyáltalán nem egyenlő az Európai Unió eszméjének tagadásával", csupán azt jelenti, hogy

Lengyelországnak, Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának oszthatatlan egységet kell képeznie az EU-n belül, amely egység képes lesz a közös érdekek érvényesítésére." 

A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta. A készülő Dublin IV. menekültügyi egyezmény kapcsán Zeman reményét fejezte ki, hogy amennyiben ez lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus.

Duda is kiállt a V4-ek mellett

A V4-en belüli összetartás fontosságát hangsúlyozta Andrzej Duda is, azzal érvelve, hogy a visegrádi tagországok csak így tölthetnek be számottevő szerepet az EU-ban. A szoros visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a két államfő a 2020 utáni uniós költségvetési keret kapcsán is. Duda fontosnak mondta, hogy

a közép-európai térség második világháború utáni történetére való tekintettel továbbra is minél nagyobb mértékben folytatódjék az uniós kohéziós politika."

Milos Zeman a lengyel fővárosban csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, az alsó- és felsőházi parlamenti elnökökkel is tárgyal, pénteken pedig – mint a csütörtöki sajtóértekezleten maga bejelentette – a bialowiezai őserdőbe látogat. Zeman szerint ez annak a szolidaritásnak a jele, amelyet ő Lengyelországgal vállal a szuverén nemzeti döntéshozatal kapcsán.

Ismeretes, Lengyelországot az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság többször bírálta a Bialowiezában végzett faritkítás miatt is. Varsó április közepén bejelentette: alkalmazkodik az Európai Bíróságnak a faritkítást tiltó ítéletéhez.

 


Forrás: https://888.hu/article-a-cseh-elnok-szerint-a-v4-oszthatatlan-egyseget-kell-hogy-kepezzen-az-eu-n-belul

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn