Előrelépést ért el a magyar delegáció az ukrán oktatási törvénnyel

Több eredményt is elért a magyar delegáció az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. A módosító javaslat már az ukrán parlament előtt van, de ígéretet született az ukrán nyelvű érettségi könnyítésével kapcsolatban is.

Ma Kijevben tárgyalt egy magyar delegáció az ukrán oktatási törvényről, több kérdésben sikerült előrelépést elérni a kárpátaljai magyarok küldöttségének.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője emlékeztetett arra, hogy már a parlament előtt van az a módosító javaslat, amellyel 2023-ig kitolnák a jogszabály nyelvi cikkének bevezetését.

Brenzovics LászlóForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A delegáció tagjai ígéretet kaptak a tárcától arra, hogy a bevezetésig fennmaradó időben kárpátaljai magyar szakemberekkel közösen próbálnak olyan mechanizmust kidolgozni,

amely megfelel a magyar kisebbség elvárásainak is.

Ez magában foglalja új módszertan, illetve új ellenőrzési és értékelési rendszer kidolgozását a nem ukrán anyanyelvű diákok számára.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke azt mondta, hogy ígértet kapott arra, hogy ukrán nyelvből jövőre már alacsonyabbra teszik az érettségi vizsga ponthatárát a nemzetiségi diákoknak.Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20180605-kijevi-targyalas-az-ukran-oktatasi-torvenyrol.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn