?>

Politikai okokból lemondták az Izrael elleni meccset Messiék

Lemondta szombatra, Jeruzsálembe tervezett felkészülési mérkőzését az argentin válogatott, a csapat politikai okokból nem áll ki Izrael ellen, jelenti az MTI. Lionel Messiéknek ez lett volna az utolsó barátságos meccsük a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokság előtt. A hírt az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese erősítette meg az amerikai AP hírügynökségnek.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnökéből, Dzsibril Radzsúbtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy

égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne.

Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni. Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstráltak, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzést eredetileg Haifában rendezték volna, de végül az izraeli hatóságok 3 millió dollárt fizettek azért, hogy átkerüljön Jeruzsálembe. Amióta Donald Trump tavaly a világon elsőként - és ENSZ-határozatok sorával szembemenve - elismerte Izrael jogértelmezését, miszerint Jeruzsálem "Izrael örök és oszthatatlan fővárosa", és az amerikai nagykövetséget is átköltöztette Tel-Avivból, Izrael minden alkalmat megragad arra, hogy demonstrálja Jeruzsálem kitüntetett, fővárosi státuszát.

Jeruzsálem keleti felét azonban a Ciszjordániát (vagyis annak bizonyos övezeteit) kormányzó Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja, még akkor is, ha de facto Ramallahban van a székhelye. Azonban a palesztinok a Jordántól nyugatra eső területek bekebelezésére irányuló telepesmozgalomhoz hasonlóan lényegében eszközteleneknek bizonyultak a döntéssel szemben, és tiltakozó akcióik sem értek el átütő sikert - még akkor sem, ha a nemzetközi közvéleményben a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntés csak megerősítette a Trumppal-, illetve a vele szoros szövetségben lévő Benjamin Netanjáhu jobboldali izraeli miniszterelnökkel szembeni ellenszenvet.

Az argentin meccs lemondását ezért a palesztinok óriási diplomáciai győzelemként ünnepelték.

Az izraeli-palesztin konfliktus által generált médiabuborékok nagyságát mutatja, hogy az izraeli labdarúgó szövetség (IFA) úgy tálalta az esetet, hogy az argentin játékosok közösségi oldalaira érkező fenyegetések miatt törölték a meccset; a szövetség ezért hivatalosan is panaszt tesz Gianni Infantino FIFA-elnöknél a barátságos meccs "ellehetetlenítése" miatt. Forrás: https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/06/06/politikai_okokbol_lemondtak_az_izrael_elleni_meccset_messiek/

Sportgéza

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn