?>

Hátborzongató megbetegedések: diplomaták fertőződtek meg, miután fura hangot hallottak

Illusztráció: Northfoto

Illusztráció: Northfoto
 

Washington – Az amerikai külügyminisztériumban munkacsoportot hoztak létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések vizsgálatára – jelentette be kedden Mike Pompeo, a külügyi tárca vezetője.

Közleményében a Kubában és Kínában megbetegedett amerikai diplomatákra hivatkozott. Mint írta, jelenleg 24 amerikai állampolgárt – diplomatákat és családtagjaikat – tartanak nyilván különös tünetekkel járó, eddig kiderítetlen betegséggel. Némelyiküknél kisebb agykárosodást állapítottak meg. Valamennyien Kubában teljesítettek szolgálatot 2017/18-ban. Az idén május 16-án Kínában, a kantoni amerikai konzulátuson szolgálatot teljesítő egyik amerikai külügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak hasonló tüneteket.

A külügyminisztérium által életre hívott munkacsoportban az egészségügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca szakértői, valamint a külügyekkel foglalkozó közösség más tagjai is részt vesznek.

Az amerikai kormány korábban vizsgálóbizottságot állított fel diplomatái titokzatos megbetegedéseinek kivizsgálására. Havanna még tavaly jelezte, hogy amerikai és kanadai tudósok bevonásával kutatná a betegségek okait, a kínai vezetés pedig teljes mértékben késznek mondta magát az együttműködésre az amerikai illetékesekkel.

A diplomaták – elmondásaik szerint – fura hangot hallottak, mielőtt megbetegedtek volna. Az első tünetek halláskárosodásra és valamiféle „akusztikus támadásra” utaltak, ám később kiderült, a tünetek jóval összetettebbek. A diplomaták és családtagjaik szédülésre, fejfájásra, rendkívüli fáradtságra, látási problémákra és kognitív nehézségekre panaszkodtak. Volt, aki teljesen elveszítette a hallását, mások egyes szavakat nem tudtak felidézni. A Kínában megbetegedett alkalmazott szintén abnormális hangjelenségekről számolt be, és nála is ugyanezeket a tüneteket tapasztalták. Eddig nem derült ki, van-e összefüggés a kubai és a kínai esetek között, mint ahogyan azt sem sikerült kideríteni, mi válthatta ki a megbetegedéseket.

Válaszul az Egyesült Államok tavaly nyáron két kubai diplomatát kiutasított, tavaly ősszel pedig minimálisra csökkentette havannai nagykövetségének létszámát, és nem javasolta amerikai állampolgároknak a szigetországba utazást. Washington ugyanakkor nem vádolta meg Kubát az „akusztikus támadások” elkövetésével, hanem azért vonta felelősségre, hogy – a diplomáciára vonatkozó nemzetközi egyezmények értelmében – nem óvta meg a területén dolgozó külföldi állampolgárok épségét. A kínai megbetegedésre az amerikai kormány nem adott diplomáciai választ.

(MTI)

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/hatborzongato-megbetegedesek-diplomatak-fertozodtek-meg-miutan-fura-hangot-hallottak/24jttbn

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn