Németh: Valódi párbeszédre van szükség Európa keleti és nyugati fele között

Fontos, hogy valódi kommunikáció induljon be Európa keleti és nyugati fele között, felváltva "a süketek párbeszédét" - hangsúlyozta egy szerdai budapesti könyvbemutatón az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt szerint körvonalazódik Európában egy pozitív program, amely "a magyar-lengyel együttműködésben elég jól tetten érhető". Hangsúlyozta, hogy a térség államainak szükségük van a Lengyelországból érkező friss gondolatokra.

A kötet megjelenése kapcsán arról is szólt: fontos, hogy azt egy olyan magyar-lengyel alapítvány támogatta, amelynek forrásaihoz a két ország kormánya egy-egymillió euróval járult hozzá. Foglalkozni kell Kelet-Európa múltjával és a kontinens nyugati felének fejleményeivel - jelentette ki.

Legutko: A családban nincs helye a liberalizmusnak

Ryszard Legutko lengyel filozófus, a Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti képviselője, A közönséges ember diadala című könyv szerzője az eseményen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy szakítsunk a szavakat megölő, jelentésüket kidobó európai trenddel, amelynek egy hazug nyelv a megjelenése.

Példaként hozta fel, hogy miközben az Európai Parlament képviselőinek zöme a vélemények sokszínűségének szépségét dicséri, támadásnak tekinti, ha valóban eredeti, új gondolatok jelennek meg.

Megjegyezte: olyan politikusokat, mozgalmakat bélyegeznek Brüsszelben populistáknak, amelyek alapvetően az európai intézmények arroganciájának elutasításáról szólnak.

Mint mondta, a kontinens nyugati fele - amely segítséget kínálva akar irányt szabni az együttműködésnek - gondolkodásában is homogénebb a keletinél. Azt hangoztatta, a liberalizmus éppen úgy gyakorol mély hatást a társadalmakra, hogy azt ígéri, csak a kereteket szabja meg.

A szerző szerint vannak az életnek olyan területei, amelyekben nincs helye a liberalizmusnak, ezek között említve a családot, az egyházat és az iskolát.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180606-nemet-zsolt-szerint-valodi-parbeszedre-van-szukseg-europa-keleti-es-nyugati-fele-kozott.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn