?>

A G7-országok fokozzák a választásaikba való külföldi beavatkozásokkal szembeni harcot

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport megállapodott abban, hogy információmegosztással és az internetszolgáltatókkal, valamint a közösségi médiavállalatokkal együttműködve fokozzák a saját választásaikba való esetleges külföldi beavatkozásokkal szembeni harcot - derül ki a csúcstalálkozó pénteken nyilvánosságra hozott egyik tervezetéből.

A G7-csoport - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország - tagjai megállapodtak abban, hogy biztosítják a politikai pártoknak és reklámoknak nyújtott finanszírozás átláthatóságát, különösen a választási kampányok idején – írja az MTI.

Balról jobbra: Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Abe Shizo japán miniszterelnök, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Fotó: AFP

Külföldi szereplők próbálják aláásni demokratikus társadalmainkat és intézményeinket, választási folyamatainkat, szuverenitásunkat és biztonságunkat"

– áll a tervezetben.

A tervezetben a G7-vezetők kijelentették: közös erővel lépnek fel a komoly stratégiai kockázatot jelentő veszélyes, többoldalú és folyamatosan fejlődő taktikák ellen, együttműködve olyan kormányokkal, melyek osztják a G7-országok demokratikus értékekeit.

A G7 egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban is ülésezett, de Moszkvát 2014, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra. Donald Trump amerikai elnök mindazonáltal azt javasolta, hogy Oroszországgal egészítsék ki a fórumot. Az európai országok ezt elutasították.

A Reuters szerint a tervezet alig leplezett utalást tesz arra, hogy Oroszország a gyanú szerint beavatkozott az Egyesült Államok elnökválasztásába, Nagy-Britanniának az EU-tagságáról szóló referendumba, illetve a francia és német választásokba álhírek terjesztésével és kibertámadásokkal. Moszkva tagadja a vádakat.

 


Forrás: https://888.hu/article-a-g7-orszagok-fokozzak-a-valasztasaikba-valo-kulfoldi-beavatkozasokkal-szembeni-harcot

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn