Kötelezettségszegési eljárás indult Lengyelország ellen

Varsó, 2018. június 18.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) és Frans Timmermans, az Európai Bizottság elsõ alelnöke, a minõségi jogalkotás, az uniós intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagja a varsói tárgyalásait követõ sajtóértekezleten 2018. június 18-án. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)

Az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt indított eljárást Lengyelország ellen, melynek értelmében a héten kényszernyugdíjaznák a testület minden harmadik jelenlegi tagját – jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Lengyelországnak, s ezzel megindult az eljárás az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.

A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke sajtótájékoztatót tart (MTI/EPA/Radek Pietruszka)Forrás: https://24.hu/kulfold/2018/07/02/kotelezettsegszegesi-eljaras-indult-lengyelorszag-ellen/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn