Hivatalosan is megindította Brüsszel a lengyelek elleni boszorkánypert

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt – jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Lengyelországnak, s ezzel megindult az eljárás "az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó" jogszabály ügyében – írja az MTI.

 
Fotó: AFP

A szóban forgó törvény a legfelsőbb bíróság jelenlegi bíráinak nyugdíjkorhatárát 65 évre csökkentette. Sajtóértesülések szerint ez az aktív bírói állomány nagyjából 40 százalékát érinti, akiknek július 3-tól nyugdíjba kell vonulniuk.

A törvény következtében azonnal felütötték fejüket a "civil" szervezetek, köztük szerepelt például a Helsinki Bizottság is az Origo szerint. A Soros Györgyhöz köthető politikai mozgalmak a törvény következtében felhívást intéztek Jean-Claude Junckerhez, a Bizottság elnökéhez, mivel szerintük "a legfelsőbb bíróságról szóló törvény az utolsó lépés abban a folyamatban, amellyel a kormánypárt átveszi a hatalmat a bíróságok felett."

A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ebben bíznak a lengyel kormány ellen dolgozó "civil" szervezetek is.

 


Forrás: https://888.hu/article-hivatalosan-is-meginditotta-brusszel-a-lengyelek-elleni-boszorkanypert

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn