Itt az új Brexit-javaslat: már nem akar teljes szakítást az EU-val a brit kormányfő

Itt az új Brexit-javaslat: már nem akar teljes szakítást az EU-val a brit kormányfő

Merőben új tervvel állhat elő a pénteki londoni kormányülésen Theresa May.

Saját kormánytagjai lázadtak fel Theresa May legújabb Brexit-terve miatt. A hivatalosan a pénteki londoni kabinetülésen bemutatandó, az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyáról szóló csomag a brit sajtó szerint elszakad az eddig hangoztatott kemény irányvonaltól, és az uniós piaccal való teljes szakítást jelentő „hard Brexit” helyett egy vegyes megoldást javasol.

Ennek lényege az, hogy az áruk és a mezőgazdasági termékek továbbra is a belső piac részeként mozognának, vagyis a kivitelt és a behozatalt nem csak vámok nem terhelnék, de egyéb korlátok sem. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia elfogadja a kereskedelemre és a termékekre vonatkozó uniós szabályozást - például az Egyesült Államokból érkező árukra is ugyanazok az előírások vonatkoznának, akár most.

Ez válasz a brit gyártók és kereskedők legnagyobb félelmeire – előbbiek piacuk elvesztésétől tartanak, utóbbiak pedig attól, hogy megnehezedik, de legalábbis megdrágul az ellátás a szigetországban.

Az EU-val való szakítás így csak a szolgáltatásokra vonatkozna, ezek esetében a javaslat szerint a „korlátozott piaci hozzáférés” lenne az ára annak, hogy az uniós szabályozáshoz képest rugalmasabban tudna működni a rendszer, elsősorban a londoni pénzügyi központ, a City.

A vegyes rendszer megoldhatná az ír-északír határ átjárhatóságának a kérdését, hiszen a két ország között így nem alakulna ki vámhatár, vagyis továbbra is szabadon átjárható lenne. Kérdés azonban, hogyan lehet szétválasztani az árukra és a szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást.

A Bloomberg azt írja, hogy hét kormánytag, köztük nem csak Boris Johnson külügyminiszter, de a Brexitért felelős David Davis is ellenzi ezt a megoldást, utóbbi "kivitelezhetetlennek" nevezte. A miniszterek csütörtökön külön tárgyaltak, May pedig a hírügynökség szerint azt jelezte, kész velük a harcra.

Nem csak kabinettagjaival kell azonban felvennie a harcot, hanem az EU vezetőivel is, akik hivatalosan a jövő héten kapják kézhez a javaslatot. A Brexit utáni kereskedelmi viszony alapelveiről októberig kellene megegyezésre jutniuk a feleknek. May csütörtökön – miközben Brexit-párti miniszterei éppen javaslatát vesézték ki – Angela Merkellel tárgyalt Berlinben.

(Financial Times, Bloomberg)Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20180706_Itt_az_uj_Brexitjavaslat_mar_nem_akar_teljes_szakitast_az_EUval_a_brit_kormanyfo#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn