?>

A hiteltelen Merkel

2015 júliusa óta számtalanszor változtatott irányt retorikájában a német kancellár, Angela Merkel. Hogy miért? Mert túlélésre játszik.

 

2015. július 8.: "Falak építése nem jelent megoldást a problémára".

2015. szeptember 22.: "A menekültválságban megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével".

2015. október 8.: "A menekülteket nem tudjuk megállítani, ha kerítést építünk. Épp elég ideig éltem egy kerítés mögött. Nem tudjuk lezárni a határokat. Ha kerítést építünk, az emberek más úton fognak bejönni. Nem lehet leállítani a migrációt".

2015. december 14.: "A migrációs válság Németország randevúja a globalizációval".

2016. február 29.: "Hogy mi a helyes Németország számára hosszú távon? Hiszem, hogy az, ha egyben tartjuk Európát, és humánusan viselkedünk".

2017. augusztus 27.: "Egy ideig nem voltunk tökéletesen urai a helyzetnek a német határon. Senki se akarja újra átélni a tavalyi eseményeket, én sem".

2018. június 7.: "Magyarország bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát uniós külső határa védelmével".

2018. szeptember 27.:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök folyamatosan rámutat arra, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határ sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett".

 Mi változott 2017-ben és 2018-ban?

Tavaly parlamenti választásokat tartottak Németországban, melyen a CDU/CSU elképesztő vereséget szenvedett, Merkel kormányzását pedig csak az újabb nagykoalíció, az SPD-vel való szövetség tudta megmenteni. A tavalyi voksolás két nagy "győztese" az AfD, illetve az FDP, melyek bevándorlásellenes kampányukkal jelentős számban csábítottak át szavazókat - akár a baloldalról, akár Merkeléktől.

A német kancellár lejtmenete 2017-el nem zárult le, 2018-ban is folyamatosan jelentek meg olyan közvélemény-kutatások, melyek azt mutatták ki: egyre lejjebb szorul Angela Merkel támogatottsága. A legfrissebb kutatás szerint Németországban ma már minden harmadik állampolgár az AfD-re adná le a szavazatát. Így, a bevándorlásellenes vonal erősödése miatt már "érthető", miért is kezdett el az elmúlt két évben jobbra tolódni a kancellár retorikája. De ez senkit se tévesszen meg:

Angela Merkel a túlélésre játszik.

Bajorországban és Essenben is tartományi választásokat tartanak, melyek fontos erőmérők lesznek a CDU/CSU számára. Ha a testvérpártok rosszul szerepelnek, akkor könnyen lehet, hogy a decemberi CDU-s pártkongresszuson szóba kerülhet Angela Merkel leváltása. És ez úgy tűnik, könnyen előfordulhat: a 2013-as bajor tartományi választásokon elért 43 százalékhoz képest most a voksok 35 százalékát szerezheti meg a CSU, Hessenben pedig 37-ről 29 százalékra ronthatja eredményét a CDU.

Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Időknek ezzel kapcsolatban elmondta: nem véletlen, hogy Angela Merkel a napokban dicsérettel illette a magyar–szerb határra épített kerítést. Hozzátette: nem először vette védelmébe a határzárat. Ugyanakkor a látszat csal, Merkel ugyanis közben

a bevándorlók ütemezett betelepítésén dolgozik".

Mint fogalmazott a szakértő: a kancellár számára a migráció egy eszköz, arra hivatkozva akarja elvenni az európai uniós tagállamok szuverenitását.

A cél az, hogy az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex vegye át a határellenőrzést, mert ebben az esetben sok bevándorlót engednének be a magyar határon"

- fogalmazott Kiszelly.

 


Forrás: https://888.hu/article-a-hiteltelen-merkel

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn