?>

Balhé a Jobbikban: vezetők ellenzik a baloldallal való összeborulást

Szotytori-Lázár Zoltán ötletgazda bejegyzése alatt többek között Kocziha Tünde, a párt békécsabai jelöltje, valamint Samu Tamás Gergő, a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője tiltakozott. Vona Gábor keresztfiának a felvetése, hogy a Jobbik tulajdonképpen boruljon össze a baloldallal, alaposan kiverte a biztosítékot a párton belül, az elszabadult indulatok közepette még  Volner Jánost is szivárogtatással vádolták meg. Ismét áll a bál az egykori radikális pártban.

„Teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani ... ezért azokon a helyeken, ahol a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ott nekünk kell a legbölcsebbnek és legtöbb gesztust gyakorlónak lennünk" – írta vitaindítónak szánt Facebook-bejegyzésébenSzotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki önkormányzati képviselője vasárnap délután. Vona Gábor keresztfia A hét állítás az ellenzéki együttműködésről a 2019-es önkormányzati választás kapcsán elnevezésű írásában egy valóságos programtervet vázolt arra nézve, hogyan lehetne, és kellene összefogni a baloldallal a Jobbiknak, akár a párt megmaradt identitásának (részleges) feladása árán is. A gondolatmenet nem aratott osztatlan lelkesedést a hozzászólók körében, és akárcsak az ex-LMP-s Szél Bernadett távozásakor, itt is vezető jobbikos politikusok fejezték ki tiltakozásukat.

Két vezető jobbikos nekiesett Szotyori-Lázárnak

„Részben egyetértek. Minden településen kicsit más a helyi politika." – kezdte meg óvatosan mondanivalóját Samu Tamás Gergő, a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője, hogy aztán kevésbé visszafogottan reagáljon Szotyori-Lázár gondolataira:

Szóval én kicsit pesszimista vagyok az ellenzéki összeborulásokkal kapcsolatban (amellett, hogy elvi okok is eltaszítanak egy-egy szereplőtől, de ezeken sok esetben túl tudom tenni magam).

A válasz azonnal érkezett az ötletgazdától, aki szerint nem kell mindenben egyetérteniük, viszont ezekről a kérdésekről nyíltan kell, hogy beszéljenek.

Forrás: Facebook

Tamással kell egyetértenem. – ezt már a fideszes politikusok akasztását pártoló Kocziha Tünde írta. A meredek akcióval országos hírnevet szerző politikus a Jobbik békéscsabai jelöltje volt áprilisban, a párton belül a megmaradt radikálisokhoz sorolják. Ezt utóbbi nem csoda, hiszen Kocziha politikai karrierje alatt Faludy György költőt lecionistázta, nem olyan régen még betiltotta volna a Pride-ot és Gyöngyösi Mártonnal karöltve kényszerítette volna színvallásra zsidó származásukról a magyar parlamenti képviselőket. Az sem meglepő, hogy nem annyira tetszett neki Szotyori-Lázár-féle ötletbörze. Meglátása szerint a nagy összeborulás nem működne, mert Békéscsabán az MSZP, és az LMP is a Fidesz zsebében van. "Lehet, hogy nagy általánosságban működhet az elmélet, de a speciális helyi viszonyokat nem tudjuk figyelmen kívül hagyni." – fejezte be kritikáját a politikus. Vona Gábor keresztfia szerint ez a megállapítás elég összeesküvés-elmélet szagú,

de ti tudjátok.

– szúrt oda az ellenszegülőknek, majd gunyorosan hozzátette, hogy így „a nagy chemtrailezés" közben nehogy a Fidesz vigye az összes körzetet.

Forrás: Facebook

"Ez nem összeesküvés elmélet, ez a valóság, még akkor is, ha első olvasásra hihetetlennek tűnik." – vágott vissza Kocziha. Nem maradt annyiban a vita, Samu Tamás Gergő üzent félreérthetetlenül:
Politizáljanak a helyi politikusok, akik lehetőleg ismert és elfogadott emberek. A civilek maradjanak civilek, segítsék az önkormányzati politikus munkáját. Váratlanul azonban egy hozzászóló ment neki a békés megyei politikusnak, aki kioktató stílusban közölte vele, hogy „nagyot téved, úgy látszik a választás nem adott elég választ a kérdésre." Samu nem hagyta annyiban, és az eddig legerősebb megnyilvánulásával visszavágott:

De adott: 106-ből ha jól láttam 105 helyen pártemberek nyertek.

„Sokra mentünk vele." – érkezett a válasz, amire a régi jobbikos stílusra emlékeztető reakció jött:

Egy függetlennel is. Beállt a balos frakcióba. Szembeköpte korábbi önmagát és azóta sem csinál semmit.

Forrás: Facebook

A témával foglalkozó cikkünk  megjelenése után megszaporodtak a hozzászólások Szotyori-Lázár fala alatt, többségében a baloldallal való együttműködést ellenző kommentek érkeztek. Egy kiemelkedett közülük.

Volner Jánost szivárogtatással vádolta meg az egyik kommentelő

„Ami a bérkommentelőket illeti, ha jól hallottam a Volner féle felvételen, azokat a Jobbik alkalmazza. Csak hogy pontosítsunk. Kösz." – érkezett az üzenet egy úriembertől, arra vonatkozóan, hogy Vona Gábor keresztfia megkérte „az Origóról és Kurucinfóról ideirányított bérkommentelőket, hogy valami más elfoglaltság után nézzenek." Nem is ezen van a hangsúly, hanem ezen:

Egy bennfentesnek látszó hozzászóló Volner Jánost, a Jobbik jelenlegi alelnökét szivárogtatással vádolta meg.

Forrás: Facebook

Ismert, múlt hét pénteken nyilvánosságra került egy hanganyag, amelyen az hallható, ahogy a Jobbik vezetői viccelődve arról beszélgetnek, hogy valamiféle kommunikációs választ kellene találni a pártot sújtó tömeges kilépésekre.

Mi lehet Vona Gábor szerepe a történtekben?

Újabb komoly feszültségek mutatkoznak a Jobbikban, a párt újabb komoly dilemma elé néz: radikális múltja ellenére együttműködik a baloldallal, vagy önállóan politizál. Mindkét forgatókönyvnek komoly buktatói vannak: előbbi esetén megvan az esélye annak, hogy eljelentéktelenítve saját magukat beolvadnak egy baloldali szövetségbe, utóbbinál pedig, hogy továbbra sem tudnak kitörni a középpárti státuszukból.

Mivel Szotyori-Zoltánt rokoni, és baráti szálak kötik Vona Gáborhoz, felvetődik a kérdés: van-e szerepe a történtekben az expártvezérnek?

Ha igen, akkor azt nem árt minden jobbikosnak komolyan venni.Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20181003-szotyorilazar-zoltan-baloldallal-osszefogas-reakciok-vezeto-jobbikos-politikusok.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn