?>

Macron lába alól kicsúszott a talaj

French president Emmanuel Macron (L) signs autographs after a ceremony by the grave side of former French statesman General de Gaulle, founder of the Fifth Republic, on the 60th anniversary of the Constitution of the Fifth Republic, on October 4, 2018 in Colombey-les-deux-Eglises, northeastern France. / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN

Szegény embert még az ág is húzza, mondhatná Emmanuel Macron francia államfő, miután néhány hónapon belül három minisztere is lemondott, ezáltal hatalma meggyengülni látszik, a népszerűsége pedig drasztikus mértékben esik.

Augusztus elején Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter minden előjel nélkül egy rádióinterjúban jelentette be lemondását, majd Laura Flessel korábbi vívó olimpiai bajnok sportminiszter is távozott a kormányból, a hét elején pedig Gérard Collomb belügyminiszter vitte be az újabb ütést Macronnak.

Collomb távozása azért is némileg meglepő, mert régóta az elnök egyik leghűségesebb támogatójaként tartották számon. Collomb 16 éven át volt Lyon polgármestere, és azért hagyta ott a szocialista pártot, hogy csatlakozhasson Macron mozgalmához. Az elsők között volt, akik a később megválasztott államfő mellé álltak a kampányban, és országos szinten ismert politikusként tevékeny részese volt a győzelemnek. A feladatot annyira a szívére vette, hogy sírásban tört ki az elnök beiktatásán.

Former French Interior Minister Gerard Collomb arrives at the train station Perrache in Lyon, central-eastern France, as he left the government on October 03, 2018. Interior Minister Gerard Collomb resigned on October 03, 2018 and will regain his mayor chair of Lyon and hope to keep him after 2020. / AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE

Gérard Collomb
Fotó: Romain Lafabregue / AFP

Megjelent benne a hübrisz

Kapcsolatuk az év elején kezdett el megromlani. Januárban Collomb nyíltan kritizált egy kormányrendeletet, amelyben bizonyos utakon 90 km/h-ról 80 km/h-ra csökkentették a sebességhatárt.

A feszültség nyáron nőtt tovább kettejük között, amikor a volt belügyminisztert belekavarták a Benalla-ügybe. Mint ismert, a francia elnök egyik legmagasabb rangú biztonsági embere rátámadt egy tüntetőre, a történteket pedig megpróbálták elhallgatni a nyilvánosság elől, sikertelenül. Collombnak emiatt meg magyarázkodnia kellett a Nemzetgyűlésben. Meghallgatásán azzal védekezett, hogy nem ismeri Alexandre Benallát, az ügyben pedig az elnöknek és a rendőrfőnöknek lett volna a feladata, hogy meghozzák a szükséges intézkedéseket.

French president Emmanuel Macron (C,L) flanked by Elysee senior security officer Alexandre Benalla (C,R)  visits the 55th International Agriculture Fair (Salon de l'Agriculture) at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on February 24, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Ludovic MARIN
Svájci bicskája rengette meg Macron hatalmát
A francia elnök egyik testőre rendőrruhában támadt fegyvertelen tüntetőkre. Az ügyet megpróbálták elhallgatni, de egy kiszivárogtatott felvétel miatt óriási botrány kerekedett belőle.

Ezen a ponton végképp tönkrement Macron és Collomb barátinak mondható viszonya, de utóbbi tett róla, hogy még véletlenül se béküljenek ki, mert nem tudta levetkőzni szókimondóságát. Collomb szeptemberben arról beszélt, hogy a kormány munkájából hiányzik az alázat.

A BFM-TV televíziónak adott interjújában gondolkodás nélkül írta körül, miért csökken az elnök népszerűsége.

Görögül van egy fogalom, a hübrisz. Ez az istenek átkát fejezi ki, amikor egy adott pillanatban már túl magabiztos vagy. A köztársaság palotáiban elveszítjük a képességet, hogy meghallgassuk a népet.

Két héttel ezelőtt az tette fel az i-re a pontot, hogy egy sajtóebéden úgy fogalmazott az újságíróknak, nem sokan vannak már Macron közelében olyanok, akik még képesek hozzá beszélni. Hozzátette azt is, ha mindenki leborul előtte, akkor el fogja szigetelni magát.

Former Elysee senior security officer Alexandre Benalla looks over prior to the start a Senate committee in Paris on September 19, 2018. The disgraced former bodyguard at the centre of the biggest scandal of Emmanuel Macron's young presidency appeared before a Senate committee which will quiz him over his close ties to France's maverick leader. Benalla made global headlines in July after Le Monde newspaper revealed him as the man filmed roughing up demonstrators at a May Day rally in Paris, posing as a police officer with a police helmet and armband. / AFP PHOTO / Bertrand GUAY

Alexandre Benalla
Fotó: Bertrand Guay / AFP

A legfájóbb búcsú

Bár a 71 éves politikus korábbi elmondása szerint csak a jövő évi európai parlamenti választás után akart távozni, megváltoztatta a döntését és hétfőn benyújtotta a lemondását, amit Macron csak másodjára fogadott el.

Collomb búcsúzása minden korábbinál nagyobb szívfájdalmat okozhat Macronnal. A belügyminiszter rendkívül fontos szerepet töltött be a kormányban, ő felelt a terrorizmusellenes műveletekért, egyike volt a mindössze 40 éves elnököt körülvevő politikai veteránoknak.

A miniszter lemondásának közvetlen következménye nem lesz, de Macron lába alatt megingott a talaj. Komoly problémákra utal, hogy az államfő egyik bizalmasa interjúk sorozatában panaszkodik a hatalomra, hogy aztán a sajtóban jelentse be lemondását.

Collomb helyét egyelőre nem vette át senki, a belügyminisztériumért ideiglenesen Edouard Philippe miniszterelnök felel.

A kínos fotó

A napokban a teljes világsajtót bejárta az a fotó, amelyen Macron két színes bőrű férfivel pózol, amint egyikük letolt nadrágban obszcén kézmozdulatot tesz.

A kép a Franciaországhoz tartozó, a Karib-tengeren található Szent Márton-szigeten készült még múlt szombaton egy évvel az Irma hurrikán pusztítása után. A felvételen az egyik férfi középső ujját mutatja a kamerának, a másik pedig egy elítélt fegyveres rabló.

Macron egy korábbi ígéretét beváltva érkezett a szigetre, ahol többek közt ellátogatott egy lerombolt lakótelepre. Ide nem vitt magával testőrt, hogy közelebb kerülhessen a lakosokhoz.

Alig sejtetve buzizza Macront a Magyar Idők és a Ripost

Orbán és Salvini jól teszi, ha engem tart közös ellenfélnek. – mondta a francia elnök, Emmanuel Macron miután a két jobboldali populista politikus

Amikor másnap egy sajtótájékoztatón az esettel kapcsolatban kérdezték újságírók, Macron azt mondta,

a köztársaság minden szülöttjét szeretem függetlenül attól, hogy milyen bolondosak.

Elmesélte azt is, hogy miután elkészítették a közös fotót, a két férfi a kezében hozott át a lakásba egy mozgássérült lányt, aki találkozni szeretett volna vele. a BFM TV felvételei alapján Macron az egyiküknek édesanyja előtt tanácsolta azt, hogy hagyja maga mögött a rablásokat, és építse újra az életét.

Marine Le Pen, a korábban Nemzeti Frontként ismert Nemzeti Gyűlés elnöke a Twitteren azt írta, hogy már nem találják a szavakat a felháborodásuk kifejezésére, és Franciaország nem ezt érdemli.

On ne trouve même plus de mots pour exprimer notre indignation.
La France ne mérite certainement pas cela. C’est impardonnable ! MLP pic.twitter.com/Lvf2k8cO8S

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) September 30, 2018

Macron erre úgy reagált, hogy Le Pen a szélsőjobboldalt képviseli, a szélsőjobboldal pedig nem a teljes lakosság.

Én vagyok a köztársaság elnöke és nem hagyom az embereinket magára.

Hozzátette, a jövőben sem fogja vissza magát, és minél többekkel szeretne majd személyesen találkozni.

Mélyponton a népszerűsége

A már-már sorozatosnak mondható botrányoknak és a gazdasági megtorpanásnak gyorsan meg is lett az eredménye: Macron népszerűsége 15 hónap után alacsonyabb, mint elődjei közül bárkinek volt ugyanennyi időt követően.

Az Ifop reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek mindössze 29 százaléka elégedett Macron munkájával, holott ugyanez az arány két hónapja még 39 százalék volt. Az OpinionWay kutatása azt az eredményt hozta ki, hogy az elnök népszerűségi rátája 28 százalékos a júliusi 35 százalékhoz képest.

Az ellenzék rá is rugózott a történtekre. Eric Ciotti, a konzervatív Les Républicain képviselője az RTL rádiónak azt nyilatkozta, a Titanic egyre gyorsabban és gyorsabban süllyed, a zenekar pedig már nem játszik. Ehhez képest Benjamin Griveaux kormányszóvivő közleményében szerdán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 48 órában semmilyen dolog nem történt, ami politikai krízist eredményezne.

French former Prime minister Manuel Valls poses for a picture during a demonstration called by "Sociedat Civil Catalana" (Catalan Civil Society) to support the unity of Spain on March 18, 2018 in Barcelona.  / AFP PHOTO / Pau Barrena

Barcelonát vezetné a korábbi francia kormányfő, miközben Katalónia Madridot zsarolja

Manuel Valls a francia nemzetgyűlést hagyta ott azért, hogy Spanyolországban lehessen városvezető.

Kiemelt kép: Ludovic Marin / AFPForrás: https://24.hu/kulfold/2018/10/05/emmanuel-macron-francia-kormany-krizis-gerard-collomb/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn