Orbán Viktor: Európa növekedési motorjává vált Magyarország

 

Közép-Európa gazdasági növekedése kétszer nagyobb az európai átlagnál, amire Kína is felfigyelt – mondta a miniszterelnök Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expo megnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a vásáron Magyarország Közép-Európát képviseli, azt a régiót, amelyik az elmúlt években Európa növekedési motorjává vált.

Egymás után fogadta a kínai elnök az expóra érkező országok delegációinak vezetőit, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. A hivatalos megnyitóval pedig kezdetét vette a szombatig tartó kiállítás – írja a hirado.hu.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Orbán Viktor beszédében azt mondta, az expón Magyarország nem csak saját magát képviseli. Úgy fogalmazott, amikor Magyarország hangját hallják, akkor egész Közép-Európáét hallják. Annak a régiónak a hangját, amely az utóbbi időben Európa növekedési motorjává vált. Olyan helyzet állt elő, hogy a növekedési ráta ebben a régióban kétszer magasabb, mint az európai átlag. És széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben minden bizonnyal az európai növekedés forrása lesz – mondta a miniszterelnök.

A régió országai megőrizték identitásukat

A kormányfő jelezte, a régió országai a jelentős migrációs nyomás ellenére is meg tudták őrizni az identitásukat. A közép-európai országok egybehangzó gazdaság- és társadalompolitikája biztosította, hogy ezek az államok képesek voltak saját nemzeti, politikai és kulturális identitásukat megőrizni, még a jelentős illegális migrációs nyomás alatt is – fogalmazott a miniszterelnök.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Orbán Viktor kiemelte, Kína is felfigyelt Közép-Európa fejlődésére, amikor létrehozta a 16+1-es csoportot, azaz Kína és 16 kelet-közép-európai ország együttműködési formációját. A kormányfő kijelentette: Magyarország elkötelezett e platform erősítésében, és emlékeztetett, hogy a közeljövőben Budapesten lesz a tömörülés jegybanki vezetőinek találkozója.

Nagyra értékelt a kínai vállalatok magyarországi jelenléte

Magyarország mindig is támogatta a lehető legszabadabb és legegyenlőbb világkereskedelmi hálózatot, és mindig is támogattuk az eurázsiai együttműködést. Ezért is vagyunk abszolút érdekeltek az Egy övezet, egy út kezdeményezés sikerében, és ezért voltunk az első európai ország, amelyik aláírta a bilaterális együttműködési megállapodást az abban való részvételről – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy nagyra értékeli a kínai vállalatok magyarországi jelenlétét. Többet meg is említett közülük, például a Bank of Chinát – amely Budapesten hozta létre regionális központját –, továbbá a Huaweit és a Wanhuát. Úgy fogalmazott: ezek a kínai vállalatok is hozzájárultak, hogy Magyarországon sikerült elérni a teljes foglalkoztatottságot, emellett jelentős szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaságnak hosszú távon is 4 százalék feletti legyen a bővülése.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Büszkék vagyunk arra, hogy a Kínába irányuló export a régió országai közül nálunk a legmagasabb. A magyar műszaki, valamint gyógyszer- és élelmiszeripari termékek egyre nagyobb számban vannak jelen a kínai piacon – fogalmazott a miniszterelnök.

Hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok

Az első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása után tartott külön tárgyalásukon a két ország vezetője méltatta a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek számos területen elmélyültek az elmúlt években. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben.

A kínai elnök emlékeztetett: Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország méltó módon fog megemlékezni az évfordulóról, ennek előkészületeit megtették.

A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe. A meghívást a miniszterelnök elfogadta – mondta Havasi Bertalan.

A konkrét gazdasági projektek közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád–Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai elnök üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

Újabb öt magyar cég exportálhat húst Szingapúrba

Az eddigi 18 után újabb 5 magyar cég exportálhat húst Szingapúrba – erről Szijjártó Péter beszélt, miután tárgyalt a szingapúri kereskedelmi és ipari miniszterrel. Szijjártó Péter szerint Szingapúr egyre fontosabb szereplő, nemcsak a magyar, hanem az uniós üzleti életben is.

Magyarország az esemény díszvendége

A hatnapos kiállításon csaknem 140 országból, illetve országrészből mintegy 2800 cég vesz részt. A legtöbb kiállító – több mint 400 – Japánból érkezett. Magyarország az esemény egyik díszvendége.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédében ígéretet tett a kínai importvám csökkentésére, valamint hogy szabadabbá teszik a külföldi cégek számára az oktatási, a távközlési és a kulturális szektort, emellett pedig szigorítják a szerzői jog megsértésért járó büntetéseket.

Nyitottabb kínai gazdaságpolitika

A világ egyre mélyülő gazdasági globalizációjában a „dzsungeltörvény” és a „győztes mindent visz” hozzáállások csak zsákutcát jelentenek. A lehető legszélesebb körű hozzáférés, az együttműködés és a kölcsönös előnyök jelentik az egyetlen helyes utat – fogalmazott Hszi Csin-ping a megnyitó napján.

Szakértők szerint a sanghaji expó egyértelműen a nyitottabb kínai gazdaságpolitika jele. A hírügynökségek ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy még mindig nem ért véget a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között. Washington ugyanis 250 milliárd dollár értékű kínai termékre, válaszként Peking 110 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetett ki vámot. Ezzel mindkét ország azt szeretné elérni, hogy a másik fél változtasson eddigi kereskedelmi politikáján.

 


Forrás: https://888.hu/article-orban-viktor-europa-novekedesi-motorjava-valt-magyarorszag

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn