Rég nem látott konszenzus alakult ki egy jobbikos javaslat mögött

 
 

A kormány támogatja Szávay István jobbikos képviselő javaslatát, hogy október 16-át a parlament a Magyar-székely összetartozás napjává nyilvánítsa. Ennek apropóján a képviselő hétfői budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, üdvözli a kormány döntését és azt, hogy így egy nemzeti ügyben hosszú idő óta először egy hatpárti együttműködést sikerült tető alá hozni.

 

„11 évszázad sorsközössége köt össze minket. 1100 éven keresztül együtt hullajtottuk vérünket a magyar hazáért”

-kezdte sajtótájékoztatóját a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke, akinek javaslatára hamarosan létrejöhet a Magyar-székely összetartozás napja.

A képviselő néhány héttel ezelőtt, október 16-án, az agyagfalvi székely nemzetgyűlés 170 éves évfordulójának kezdőnapján szólalt fel a parlamentben, arra kérve a kormányt, hogyha már a szintén jobbikos javaslatot, a Trianon-emlékévet nem támogatták, akkor legyenek partnerek abban, hogy október 16-a ezentúl a Magyar-székely összetartozás napja legyen.

Szávay elmondta, hogy minden frakcióvezetőt levélben keresett fel, hogy egy-egy képviselővel csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

„Nagy öröm számomra, hogy ezt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője rögtön megtette, mint ahogy később baloldalról Molnár Zsolt (MSZP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) is csatlakoztak”

– a politikus szerint ezzel némileg talán ellenpontozhatják a baloldal korábban, szimbolikus nemzeti ügyekben tapasztalható fájó érdektelenségét. Szávay István újságírói kérdésre elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc volt az egyetlen, aki válaszra sem méltatta kérését, és eddig a határon túliak után mutatott érdeklődését tekintve nem is számítanak rá, hogy támogatná a javaslatot.

Ami ennél meglepőbb, hogy hétfői felszólalásában Potápi Árpád János államtitkár is arról biztosította a jobbik képviselőjét, hogy a kormány támogatni fogja az ötletet, mert az összetartozás napjának szimbolikus üzenete van az összmagyarság számára. Azonban hozzátette, hogy módosító-javaslattal fognak élni, hogy egyértelműsítsék, a székelyek és a magyarság elválaszthatatlan egységet képeznek.

"Mai felszólalásom után Pánczél Károly (Fidesz) és Szászfalvi László (KDNP) is csatlakozott a benyújtott indítványomhoz, amely így már hatpárti javaslatként kerülhet a Ház elé. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szimbolikus, nemzeti összetartozásunkat hangsúlyozó kérdésben konszenzus bontakozott ki Gyurcsány Ferencéket leszámítva az összes parlamenti párt között, ráadásul mindez ellenzéki, jobbikos kezdeményezésre történt"

-számolt be az eredményről Szávay István, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hatékony együttműködés jöhet létre a parlamenti pártok között össznemzeti ügyek tekintetében és elmondta, hogy pártja támogatni fogja a kormány módosító javaslatát.

Jobbikos siker: a kormány támogatja a Magyar-székely összetartozás napját

Szávay István néhány héttel ezelőtt, az agyagfalvi székely nemzetgyűlés - amelyen a székelység kimondta, fegyveresen is támogatja a szabadságharcot - kezdetének 170 éves évfordulóján szólalt fel a parlamentben, arra kérve a kormányt, hogyha már a szintén jobbikos javaslatot, a Trianon-emlékévet nem támogatták, akkor legyenek partnerek abban,hogy október 16-a ezentúl a Magyar-székely összetartozás napja legyen.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)Forrás: https://alfahir.hu/2018/11/05/szavay_istvan_jobbik_magyar_szekely_osszetartozas_napja_sajtotajekoztato

Alfahír

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn