?>

Összezár az Európai Bizottság a Brüsszelt behálózó Selmayr védelmében

A könyörtelen, machiavellista politikus hírében álló Martin Selmayr botránya februárban robbant ki: Jean-Claude Juncker jobbkeze gyakorlatilag villámgyorsan dolgozta át magát az Európai Bizottságon, aminek végül az lett az eredménye, hogy őt választották meg a szervezet főtitkárának. Minden jel szerint azonban hiába a felháborodás, a politikus bebetonozta magát a szervezetbe.

 

Martin Selmayr ügyét mi is végigkövettük a 888-on, de azért érdemes összefoglalni, miről is van szó. A korábban Jean-Claude Juncker kabinetfőnökeként tevékenykedő politikust februárban gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával, teljesen váratlanul választották meg az Európai Bizottság főtitkárának.

Több híradás arról számolt be, hogy Selmayr jelölése a legutolsó pillanatban került bele a napirendbe, így voltak biztosok, akik semmit nem tudtak az egész ügyről. Szárnyra kaptak olyan híresztelések is, hogy a német politikust csak azért nevezték ki rövid időre főtitkárhelyettesnek, hogy papíron meglegyen a szükséges tapasztalata, hogy aztán a gyanús hirtelenséggel visszavonuló addigi főtitkár, Alexander Italianer helyére léphessen.

A főtitkár áll a bizottság tisztviselői hierarchiájának élén, összesen 33 ezer közszolga irányításáért felel. Emellett ő irányítja a döntéshozatali folyamatot, felügyeli az adminisztrációt, és megbizonyosodik afelől, hogy minden kezdeményezés a politikai vezetés által kiadott irányt kövesse.

Az állóvizet rendesen felkavarta Selmayr kinevezése, az unió ombudsmanjaként tevékenykedő Emily O’Reilly hivatalos vizsgálatot indított az ügyben. Az ír ombudsman a kinevezés átláthatósága mellett az Európai Bizottság átpolitizált munkavégzését is felrója a szervezetnek. 

 
Fotó: AFP

Az ombudsman aggályaira Günther Oettinger uniós költségvetési biztos reagált, aki szerint Emily O'Reilly nem beszélt sem Italianerrel, sem utódjával, Selmayrral. Oettinger elmondása szerint mind Juncker, mind Selmayr az utolsó pillanatig győzködni próbálta Italianert arról, hogy maradjon pozíciójában. Ez már csak azért is furcsa, mert Italianer lemondása mindenkit meglepetésként ért, és ezt tekintve Selmayr villámgyors kinevezése minimum gyanússá válik.

És hogy miért aggályos ez az egész ügy?

Többen azért is vitatják Selmayr főtitkári pozícióját, mert német. Vissza-visszatérő kritika, hogy Németországnak túl sok hatalma van az Európai Unión belül. Erről korábban maga Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) korábbi elnöke (2013. április – 2015. október) írt cikkében, amelyben név szerint is említi Selmayrt.

Mint írja,

mára az európai intézmények, különösen az Európai Bizottság a német kormány meghosszabbított karjává vált."

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban Malosse szerint, mint hogy Angela Merkel német kancellár – egy közel száz országban jelen lévő német médiaóriás, a Bertelsmann lobbistáját – Martin Selmayrt ültette Juncker nyakára kabinetfőnöknek.

Beszédes az is, hogy a Politico német kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, Selmayr számos alkalommal segítette Berlint, többek között a migrációs válság idején is, így érthető módon a berlini kormányzat "örül annak", hogy Selmayrnak stabil pozíciója van a brüsszeli bürokráciában. S hogy mitől annyira stabil?

A főtitkári székben ülő személyt nem kell minden ötödik évben újraválasztani. Tehát amennyiben az aktuális politikai felettesei meg vannak elégedve Selmayr munkájával, gyakorlatilag nyugdíjas koráig stratégiai pozícióból irányíthat egy több ezer tisztségviselőt tömörítő gépezetet.
 


Forrás: https://888.hu/article-osszezar-az-europai-bizottsag-a-brusszelt-behalozo-selmayr-vedelmeben

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn