?>

A fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fiatalok nemzetközi napja alkalmából azt közölte, hogy a fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon képességeik kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz.

A közlemény szerint a kormány folyamatosan bővíti azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, önálló életkezdését, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik. A gazdaság dinamikus növekedésének, a béremeléseknek és a munkahelyteremtéseknek köszönhetően

a magyar fiatalok előtt stabil és tervezhető jövőkép áll.

Az első sikeres nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítése már 75 ezer fiatalnak segített - kétmilliárd forint értékben - a munkavállalás megkönnyítésében, az Ifjúsági Garancia Program eddig több mint 147 ezer fiatal elhelyezkedését támogatta.

Az utóbbi években bővültek a diákhitel-konstrukciók is.

A tanulmányokra fordítható Diákhitel 2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti, míg a szabadon felhasználható Diákhitel 1 havonta felvehető összege 70 ezer forintra nőtt, és már a határon túli fiatalok is igénybe vehetik. Ezeket az intézkedéseket egészítik ki olyan európai uniós pályázatok és programok, amelyek szintén hozzájárulnak a fiatalok támogatásához.

A 2020/21-es tanévtől elindul a középiskolások külföldi nyelvtanulását támogató program,

amely által évente 140 ezer középiskolás diák kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusra utazhat majd. A kormány erre évi 90 milliárd forintos támogatást biztosít.

Egy 2016-os felmérés szerint a hazánkban élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért a kormány olyan intézkedéseket vezetett be - csok, falusi csok, "Esély otthon" program, babaváró támogatás -, amelyek az önálló életkezdést és a saját otthon megteremtésének lehetőségét segítik.

A hallgatói/diplomás gyedet 2018-tól kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni,

ami hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához. A fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést segítheti a családvédelmi akcióterv elindítása is. Idén minden eddiginél nagyobb összeget, 3,3 milliárd forintot fordít a kormány a fiatalok támogatására a Nemzeti Tehetség Programon keresztül.Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20190812-emmi-a-fiatalok-jelentik-a-csaladbarat-magyarorszag-jovojet.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn