Csaknem 500 tanuló sorsa a tét: két iskola költözik Hosszú Katinkáék új akadémiája miatt?

Hosszúék a Duna Arénát használhatják, de emellett egy úszóakadémiát is kapnak /Fotó: Pozsonyi Zita

Hosszúék a Duna Arénát használhatják, de emellett egy úszóakadémiát is kapnak /Fotó: Pozsonyi Zita
 

Budapest — Rettegve találgatják két csillebérci iskola diákjai és a szülők, hogy mikor kezdik építeni a Hosszú Katinka Sportakadémiát.

A háromszoros olimpiai bajnok úszónőről elnevezett, s majd az ő klubja, az Iron Aquatics használatába kerülő 7 milliárd forintos létesítmény miatt ugyanis a Csillebérci Szabadidőközpontban található területről nagy valószínűséggel távozniuk kell a közoktatási intézményeknek.

Alig egy hónap van hátra a vakációig, de még nem tudni biztosan, mi lesz annak a mintegy négyszázötven-ötszáz tanulónak a sorsa, aki a Tüskevár Iskolába és a Budapesti Nemzetközi Iskolába jár.


A Budapesti Nemzetközi Iskola is a csillebérci területen áll, ahol az úszóakadémia épül majd /Fotó: Isza Ferenc
 

– Nagyon el vagyunk keseredve, mert lassan vége a tanévnek, és fogalmunk sincs, mi lesz a gyermekeinkkel, hova járnak majd az ősztől – mondta egy névtelenséget kérő elkeseredett édesanya, aki szerint a hiperaktív gyerekekkel is foglalkozó Tüskevár Iskolának pont az volt az egyik varázsa, hogy Csillebércen működik. – Ha el kell költöznünk egy másik helyre, oda már lehet, nem tudjuk követni az intézményt, így a gyermekeim elveszíthetik szeretett tanáraikat és osztálytársaikat.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a karácsony előtt kiadott kormányhatározat szerint az akadémia előkészítésére 116 millió forintot különítettek el, s április 30-ig kellett volna befejezni a feladatokat. Ez a dátum időközben június 30-ra változott. Pont ekkor jár le a két érintett tanintézmény bérleti szerződése. A szülők pedig nem tudják, a beruházás miatt elköltöztetik-e a területről az iskolákat...

Érthetően az érintett intézmények tanárai sem akartak nyilatkozni. Egyikük annyit azért elmondott, nem hallottak arról, hogy bármilyen tárgyalás folyna a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és a területen működő oktatási intézmények között. Úgy készülnek, a megszokott helyen kezdik a következő tanévet, de a Tüskevár vezetősége már más helyszínekben is gondolkodik, míg a másik iskola bízik a kedvező döntésben.


A Tüskevárban hiperaktív gyerekekkel is foglalkoznak /Fotó: Isza Ferenc
 

Egyedül az ad bizakodásra okot, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolta az MNV-nek, egy évvel hosszabbítsa meg az intézmények szerződését. Ez persze nem azt jelenti, hogy így is történik...

Megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is, mivel jelenleg az állami cég a Csillebérci Szabadidő Központ fenntartója, s elismerte, még nem dőlt el az iskolák sorsa.

„A vonatkozó kormányhatározatban rögzített feladatok előkészítése zajlik, folyamatban vannak a beruházással kapcsolatos egyeztetések, vizsgálatok. Azok lezárását követően tudunk további tájékoztatást adni a témában. Az érintett köznevelési intézmények bérleti szerződéseinek meghosszabbítása tárgyában nem született döntés” – írta válaszában az MNV.

Döntő lehet a szava

Az akadémia kialakításában az úszónőnek is főszerep jut. A kormányhatározatban egész pontosan azt írták, hogy az akkori fejlesztési miniszter, Seszták Miklós (49) „a Nemzeti Sportközpontok útján működjön együtt a háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok Hosszú Katinkával a beruházás előkészítése során a beruházással összefüggő úszósportszakmai szempontok figyelembevétele érdekében”.Forrás: http://www.blikk.hu/sport/egyeni/ket-iskola-koltozik-hosszu-katinkaek-uj-akademiaja-miatt/cqx2c5e

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn