?>

Döbbenetes összeg: ennyit fog költeni a foci-vb-re Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem a levegőbe beszél: a vb-t is megszerezte Oroszországnak /Fotó: MTI/ EPA Szergej Ilnyickij

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem a levegőbe beszél: a vb-t is megszerezte Oroszországnak /Fotó: MTI/ EPA Szergej Ilnyickij
 

Moszkva — A legnagyobb ország a legóriásibb költségvetéssel rendezi meg jövő csütörtöktől a labdarúgó-világbajnokságot.

Az eddigi rekorder költekező Brazília volt, a dél-amerikai ország négy éve 16 milliárd dollárt (4 330 milliárd forintot) fektetett a vb szervezésébe. Az oroszok ezt jócskán túlszárnyalhatják, szakértők szerint 20 milliárd dollárra (5413 milliárd Ft-ra) rúghat a pénzügyi erőfitogtatásuk.


Négy éve Mario Götze (fehérben) góljával verték a németek az argentinokat /Fotó: GettyImages
 

Mindez ugyanakkor eltörpül a 2014-es téli olimpia költségétől: a szocsi játékokat 51 milliárd dollárból (13 804 milliárd forintból) hozták össze. Emellett a Fekete-tenger partján fekvő városban Forma–1-es nagydíjat is rendeznek évről évre – utóbbi ugyancsak milliárdos költség forintban számolva.


Katonák és rendőrök vigyáznak majd a rendre /Fotó: GettyImages
 

Az idei futballvébé igazi pénzügyi megtérülését a létrehozott infrastruktúra utóhasznosítása jelentheti, az esemény legfontosabb célja a rendező számára az országimázskampány – mondta Szabados Gábor (40) sportközgazdász. – Oroszország a nagyságát, az erejét akarja demonstrálni a világ előtt a sportesemények rendezésével, ami tudatosan felépített program. Rövid időn belül F1-es futamra neveztek, téli olimpiát is rendeztek, és most következik a labdarúgó-világbajnokság, mindez komoly marketingeszköz az állam kezében.


Az amerikai színész, énekes, Will Smith írta a vébédalt /Fotó: GettyImages
 

Nem véletlen, hogy ennyit költenek az oroszok a sporteseményekre, ugyanis Vlagyimir Putyin (65) elnök óriási sportrajongó, korábban cselgáncsozott, de jégkorongozni is szeret.

– Minden munka a tervek szerint zajlik, ezekre az összes anyagi forrás biztosított. Oroszország minden erőfeszítést megtesz, hogy a hártalévő feladatokat hatékonyan és időben hajtsa végre – nyilatkozta a héten Putyin.


A szamarai Kozmosz Aréna 87,2 milliárd forintnyi összegből épült /Fotó: GettyImages
 

A hatalmas pénzösszegért cserébe 12 modern stadion épült fel vagy át, s rengeteg infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre. Mindehhez monumentális nyitóműsor dukál, amellyel kapcsolatban nagy a titkolózás. Az biztos, 500 táncos és tornász lép majd fel, s állítólag műsort ad a világhírű spanyol tenor, Plácido Domingo (77) és a vb-dalt éneklő Will Smith (49) is. Ám mit várhat még a befektetésért cserébe az ország a 220 ezer új munkahelyen kívül?


Fotó: MTI/AP Jurij Sztrelec
 

A szervezőbizottság tanulmánya szerint a rendezés évente 657,8-920,3 milliárd forintnyi rubellel növelheti az oroszországi GDP-t a következő öt esztendőben. Az elemzés szerint a világverseny házigazdaszerepének elnyerése és a fejlesztés már 2013 és 2018 között is 3 789 milliárd Ft-nyi összeggel járult hozzá a bruttó hazai termeléshez. Emellett még félmillió turistát is várnak az országba, ebből pedig 3-4 millió dollár (812-1083 milliárd forint) bevételt remélnek.

Farkas hoz szerencsét

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája Zabivaka, a farkas. A szurkolók szavazatai alapján választották ki ezt az állatot, a több mint egymillió voks ötvenhárom százalékát kapta meg. Neve azt jelenti, „aki gólt lő”.


Fotó: MTI EPA /Jurij Kocsetkov
 

„Menő napszemüveget visel akció közben, amiről azt hiszi, különleges célzóképességet ad a pályán. És szeret fotókhoz pózolni” – írta a kabala bemutatásakor a nemzetközi szövetség.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/sport/foci-vb-2018/ennyit-fog-kolteni-a-foci-vb-re-oroszorszag/b9sgnkf

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn