Horvátország-Dánia: betonvédelem és csillogó középpálya a nyolcaddöntőben

Vajon a hvg.hu melyik csoportfelelősének lesz igaza alább? Tóth Richard mondja jól, és az ellenállhatatlan horvát középpályás páros által kiszolgálva a csatárok kitömik az ellenfelet? Vagy Horn Andrea feltevése helytálló, miszerint akárcsak az Andersen-mesék, a dán válogatott is megríkatja majd Modricékat?

Egyértelmű, mert Horvátország lehengerlő

“S mert a fejedelemnek jól kell használni állati természetét, a rókát és az oroszlánt kell követnie; az oroszlán tehetetlen a hurokkal szemben, a róka a farkasok elől nem tud menekülni. Ezért hurkot ismerő rókának kell lennie, és farkast rémítő oroszlánnak. Aki egyedül az oroszlán természetét kínozza, semmire nem megy vele.”

Niccoló Machiavelli – A fejedelem

Horvátország lehengerlő játékkal, magabiztosan jutott tovább abból a csoportból, amit halálosnak neveztek a vb előtt. Az nem lett, de meglepetéseket hozott. (Izlandi döntetlen Argentína ellen, majd a csoport utolsó helyének “megszerzése”, Messiék vergődése, ill. a már említett horvát szárnyalás.) Déli szomszédaink – azt hiszem, ez ilyen kötelező kör, focis “szakíró” zsargon – három győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel jutottak tovább, de van itt egy bökkenő.

A horvátokat Belgium mellett vb-ről Eb-re és viszont titkos esélyesnek kiáltja ki mindenki, de az 1998 óta eltelt idő óta ez a két válogatott együttesen egy vb-bronzot tud felmutatni, Suker vezette idáig 98-ban hazáját. Horvátország a csoportkörben mutatott játékával sokra mehet, a Rakitic-Modric középpályás duónál nincs sokkal több, amelyik átütőbb lenne, Modricról az Argentína elleni meccs óta csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, mondják sokan.

De mellettük ott van Corluka, Perisic, Kovacic, Pjaca, Vrsajko, Mandzukic, hétről hétre európai topligákban mutatják meg, miért vannak most ott a vébén. Dánia ellen abszolút esélyesek a horvátok, de a sötét lovak legtöbbször eltűnnek és a pej lovak nyerik a nagy tornákat.

Durranásra kész a dán dinamit

A dán válogatott eddig nem szerzett sok hívet magának az oroszországi vb-n, védekező felfogása miatt. Pedig nem egyedül választják ezt a taktikát, de jelenlétük nem számít egzotikumnak, mint Izlandé, nincsenek olyan sztárjai, mint Uruguaynak, nem olyan őrült és emiatt kiemelt figyelemmel kísért csoportban szerepeltek, mint a svédek, semmilyen botrány vagy balhé nem fűződik a nevükhöz – csak jöttek, tették a dolgukat és továbbjutottak. Mindezt úgy, ahogy, de azt nem lehet vitatni, hogy nem hatékonyan.

A 32 fős mezőnyben csak három csapat lőtt kevesebbszer kapura a dánoknál, és két szerzett góljukra sem lehetnek büszkék, de kérem, ha ennyi elég volt a továbbjutáshoz, akkor miért kellett volna többet kiadniuk magukból.

Arra, hogy a vb-szereplést az ellenfeleik számára mégis szomorú anderseni mesévé változtathatják, több jel utal: a 18 meccses veretlenségi sorozatukat nem a szél hordta össze, a tornán egy gólt kapó Kasper Schmeichel a Leicesterben már megtanulta, hogyan kell támaszt adni egy ilyen csapatnak, a horvátok ellen visszatérhet eltiltásából a gyors és kapu előtt is határozott Yussuf Poulsen, és persze ott van a csapat esze és motorja, Christian Eriksen, akinél senki sem futott többet a csoportkörben. A horvátok már rég találkoztak ilyen stabil védelemmel, a dán betonba Modricéknak is beletörhet a bicskájuk.

Ki jut tovább, Horvátország vagy Dánia?

Horvátország rendes játékidőben
 
Dánia rendes játékidőben
 
Horvátország hosszabbítás után
 
Dánia hosszabbítás után
 
Horvátország tizenegyesekkel
 
Dánia tizenegyesekkel
 
Tartózkodom, csak az eredményeket mutasd!
Szavazok


Forrás: http://hvg.hu/sport/20180701_HorvatorszagDania#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn