Az oroszok kiverték Spanyolországot a vb-n

Rövid ismerkedés után született meg a mérkőzés első gólja. Zsirkov buta szabálytalansága után jobbról jött be a szabadrúgás az orosz kapu elé. Ignasevics igazából nem is a labdára figyelt, Sergio Ramost akarta semlegesíteni, a szó legszorosabb értelmében. Lebirkózta a Real-védőt, és azt sem vette észre, hogy a beívelt labda a bokájáról bepattan a saját kapujába. 1-0.

A gól után sem változtattak az oroszok az addigi játékukon, vagy igazából nem is tudtak, maradt az óvatos adogatás és leginkább Dzjuba megjátszása, aki viszont a Piqué-Ramos védőpáros között gyakorlatilag teljesen elveszett. A félidő felére csendes kis vasárnap délutáni labdázgatássá fajult a meccs, ami nem a spanyolok hibája volt.

A 36. percben Dzjubának végre sikerült elfejelni Ramos mellett a labdát, Golovin próbálta elcsavarni, de nem talált kaput.

A félidő utolsó harmadára teljesen leálltak a spanyolok, amit büntetett a házigazda.

Majd teljesen váratlanul egyenlítettek az oroszok: jobb oldali beadás után Dzjuba fejelte rá, de a felemelt kézzel felugró Piqué karjában elakadt a labda. 11-es, amelyet Dzjuba aztán bevágott. 1-1.

A második félisőt egy bátor orosz csapat kezdte, amely érezte, hogy ebben a spanyol védelemben azért bőven benne van a hiba. A spanyolok gyorsan észbe kaptak és nem akartak Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo sorsára jutni, így hamar visszavették az irányítást.

Náluk volt a labda, de igazából csak annyira, hogy a kaputól 30-40 méterre adogatták, jobbról balra, aztán vissza. Az oroszok pedig 11 emberrel védték a tizenhatosukat. Nem is nagyon volt más tervük, hiszen azzal, hogy Cserisev becserélése után nem sokkal lehozták Dzjubát, gyakorlatilag a támadás lehetőségét is feladták, azt a luxust, hogy két csatárt hagynak fenn a spanyolok ellen, nem engedték meg maguknak.

De összességében tényleg semmi nem történt a második félidőben. Aztán a 85. percben előbb Iniesta, majd Iago Aspas, a két csereember lövése pörgette fel az eseményeket. Teljesen beszorultak az oroszok (bár a második félidő végig az ő térfelükön zajlott), ám a spanyolok képtelenek voltak bármi maradandót alkotni, a házigazda meg teljes antifutballal húzta ki a 90 percet.

Következett a hosszabbítás, és a játék képe semmit sem változott. Oroszországnak egyetlen célja maradt, ami a kezdésnél sem lehetett más, valahogy elvergődni a büntetőkig.

Az oroszok csak az utolsó 10 percre fáradtak el, de ezt már kihúzták, Szerencséjük volt, a negyedik spanyol csere, Rodrigo két helyzetet is elönzőzött: előbb nullszögből próbálta belőni a labdát, miután remekül lefordult, és lefutotta az orosz védelmet, majd 18-ról, középről lőtt, amikor több helyre is tehette volna a labdát. Az első helyzeténél a kipattanót Carvajal beverhette volna, de laposan rúgta rá, blokkolták.

Jöhettek a büntetők.

  • Iniesta belőtte, 1-0
  • Szmolov berúgta, De Gea csak az irányt találta el, 1-1
  • Piqué bevágta, a kapufáról ment, 2-1
  • Ignasevics behelyezte, 2-2
  • Koke lövését védte Akinfejev, maradt a 2-2
  • Golovin bevágta De Gea alatt, 2-3
  • Sergio Ramos elhelyezte a jobb alsóban, 3-3
  • Cserisev középre rúgta, bement, 3-4
  • Iago Aspas lövését lábbal védte Akinfejev, vége, az oroszok jutottak tovább

Oroszország 1-1-es 120 perc után 4-3-ra nyerte a tizenegyesrúgásokat, a nyolc között a horvát-dán meccs győztesével játszik.

 


Forrás: https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/07/01/spanyol-orosz_vb2018_osszefoglalo/

Sportgéza

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn