Egyértelmű büntetőn úszott el Brazília vb-je

A brazil-belga vb-negyeddöntő 55. percében komoly rejtvénnyel lepte meg a futballszurkolókat a videóbíró, azaz a Video Assistant Referee, vagyis a VAR. 

Belgium 2-0-s vezetésénél történt az eset, Gabriel Jesus a tizenhatoson belül csodásan felbőrözte védőjét, majd Kompanyval szembekerülve az alapvonal felé tolta meg a labdát, a belga pedig egy jócskán elkésett becsúszással felrúgta. 

A játékvezető nem látta pontosan, hogy mi történt, de a helyzet gyanús volt. Hamarosan jött is a jelzés: munkába lépett a VAR, azaz a videóbíró. Osztott képernyőn figyelhettük az ismétlést, illetve hogy velünk együtt nézik vissza az esetet a moszkvai központban. 

Így utólag viszont már komolyan felmerül, hogy nekik valami mást mutathattak.

A képek alapján ugyanis nehéz ennél egyértelműbb szabálytalanságot elkövetni, mégsem követte az esetet büntető.

A videón, amit nekünk mutattak Kompany jól láthatóan eltalálta Jesus bokáját, ráadásul talppal, majd azzal a lendülettel le is tarolta a brazilt. Csak azért nem volt kristálytisztán piros lapot érő szabálytalanság, mert a védő a találkozás pillanatában kicsit visszahúzta a lábát. Azzal kapcsolatban viszont még csak kérdés sem merülhetett fel, hogy a braziloknak tizenegyes jár.

Leszámítva a Moszkvában videózó különítményt, akik némi tanakodást követően arra jutottak, hogy Belgium következhet kirúgással. A BL-döntőn bíráskodó Mazics pedig erre meg is adta a jelet, meg sem nézte az esetet, hiszen annyira egyértelmű volt az asszisztensek szerint.

A játékvezetők döntésével a BBC Sport szakértői: Gary Lineker, Jürgen Klinsmann, Rio Ferdinand és Alan Shearer sem értettek egyet.

Mivel a szabálytalanság tisztán látszott, ahogy az is, hogy az elkövetése pillanatában a labda még a pályán belül volt, azaz játékban, így a videózók legfeljebb arra alapozhatták döntésüket, hogy Jesus úgysem érte volna el az alapvonal előtt. 

Ha tényleg ez volt az indok, akkor a számtalan monitor mellett egy szabálykönyvre is szükségük lett volna. Abban ugyanis még csak utalás sincs arra, hogy az ilyesmi számítana.

Idéznénk a 12. szabályból (kiemelés tőlünk):

Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha egy játékos a következő szabálysértések valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagy túlzott mértékű erőbevetéssel követi el az ellenféllel szemben:

• testtel támadja

• nekiugrik

• megrúgja vagy megkísérli megrúgni

• meglöki

• megüti vagy megkísérli megütni (ideértve a lefejelést is)

• lábbal támadja vagy szereli

• elgáncsolja vagy megkísérli elgáncsolni

Amennyiben a szabálytalanság során fizikai kontaktus történt, közvetlen szabadrúgást vagy büntetőrúgást kell ítélni.

Így szól a szabálykönyv. Ennek alapján maximum azon lehetett volna vitatkozni, hogy Kompany csak gondatlanságból kaszálta el Jesust, esetleg felelőtlenül veszélyeztette épségét, netán durván az egészségére tört. Vagyis hogy a tizenegyesen túl járt-e volna további büntetés – sárga vagy piros lap – a belga szabálytalanságáért.

Nem kell különösebben magyarázni, hogy egy 55. percben megadott büntető mennyit lendíthetett volna a brazilok helyzetén. Ha sikerül értékesíteniük, akkor jó 20 perccel több idejük lett volna az egyenlítésre, mint amennyi végül jutott. És így sem jártak tőle távol.

 


Forrás: https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/07/06/meg_a_vak_is_latta_volna_a_brazilok_elmaradt_buntetojet_csak_a_var_nem/

Sportgéza

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn