?>

A maratonvilágcsúcsért járt az Év atlétája cím

A férfiaknál a maratonfutó kenyai Eliud Kipchoge, míg a nőknél a hármasugró kolumbiai Caterine Ibargüen nyerte el az év atlétája címet, írja az MTI.

A nemzetközi szövetség (IAAF) kedd este Monte-Carlóban rendezett díjátadó gáláján hirdette ki a győzteseket.

A 34 éves Kipchoge sikere papírformának nevezhető, mivel idén a London Marathonon és a Berlin Marathonon is nyert, utóbbin ráadásul új világcsúcsot állított fel. A német fővárosban szeptember 16-án 1 perc 18 másodperccel javította meg a rekordot (2:01:39 óra), 1967 óta a legnagyobbat faragta az aktuális csúcson.

Caterine Ibargüen és Eliud Kipchoge
Caterine Ibargüen és Eliud Kipchoge

A kenyai futó mellett az amerikai sprinter, Christian Coleman, a svéd rúdugró, Armand Duplantis, a világcsúcsot döntő francia tízpróbázó, Kevin Mayer és a katari 400 gátas, Abderrahman Szamba volt versenyben a címért.

 

A nőknél az idén veretlen Caterine Ibargüen távolugrásban és hármasugrásban is megnyerte a Gyémánt Liga-döntőt, fő számában, hármasban a világ idei legjobbját (14,96 méter) is ő ugrotta.

A kolumbiai ugró a brit sprintert, a háromszoros Európa-bajnok Dina Asher-Smith-t, a belga hétpróbázót, Nafissatou Thiamot, a 200-on és 400-on is klasszis bahamai Shaunae Miller-Uibót és a 3000 méter akadályon világcsúcstartó kenyai Beatriche Chepkoechöt előzte meg. 

Az év fiatal atlétája címet a férfiaknál Armand Duplantis, míg a nőknél az amerikai 400-as és 400 gátas Sydney McLaughlin kapta.

A szavazás november közepén zárult. A szurkolók mellett - akik az IAAF közösségi oldalain adhatták le voksaikat - a szövetség tanácsa, valamint az IAAF-család (tagszövetségek, bizottságok, versenyszervezők, a sportág nagykövetei, a legjobb atléták, a sajtó, valamint a szponzorok képviselői) véleménye alapján dőlt el, kié lesz az elismerés. A tanács álláspontja 50, a szurkolóké, és a családé 25-25 százalékban számított bele a végeredménybe.

 

 Forrás: https://index.hu/sport/atletika/2018/12/04/eliud_kipchoge_az_ev_atletaja_maratonfutas_vilagcsucs_noknel_caterine_ibarguen_harmasugro/

Sportgéza

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn