Az eddigi legsúlyosabb támadás az idlíbi demilitarizált ütközőövezet ellen

Az eddigi legsúlyosabb támadás az idlíbi demilitarizált ütközőövezet ellen

Szíriai kormányerők lőtték pénteken az idlíbi demilitarizált ütközőövezetet, az ágyúzásban legkevesebb nyolc ember életét vesztette.

Az ellenzékiek kezén lévő területeken működő polgári védelmi egységek szerint a halottak mellett több mint harmincan sebesültek meg az ütközőövezet belső határához közelebb eső Dzsirdzsinaz nevű kisfaluban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet információi szerint ez volt a legsúlyosabb támadás, mióta szeptember 17-én Moszkva és Ankara megállapodott, hogy egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén.

Az utóbbi napokban több kisebb összecsapásról jelentettek a térségből. Átfogó hadműveletekre azonban nem került sor.

A Bassár el-Azsad szíriai elnököt támogató Oroszország szerint a lázadók el akarják szabotálni az orosz-török kezdeményezést. Damaszkusz emellett a török vezetést azzal vádolja, hogy nem akarja végrehajtani a megállapodást. Törökország ugyanakkor azt állítja, hogy az egyezségben foglaltak végrehajtása a tervek szerint halad.

AZ OSDH összesítése szerint a szeptemberi megállapodás óta tizennyolc ember halt meg a kormányerők ágyúzásában.

Idlíb nagy részét szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként volt ismert.

A HTS közlése szerint csütörtökön támadást hajtottak végre harcosai a kormányerők állásai ellen Idlíb keleti felében, az összecsapásban legkevesebb tízen haltak meg.

Mintegy három millióan élnek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amely a lázadók utolsó bástyája az országban. A tartomány legnagyobb lázadó erejének számító dzsihadisták, akik a lejárt október 15-i határidő ellenére nem hagyták el a térséget, közölték, hogy folytatni akarják a damaszkuszi rezsim elleni harcukat.Forrás: http://hvg.hu/vilag/20181102_Az_eddigi_legsulyosabb_tamadas_az_idlibi_demilitarizalt_utkozoovezet_ellen#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn