Családi dráma: kiborult a holland családhoz került ceglédi gyermekek vér szerinti anyja

Katalin 2 éves gyermekével él, de másik két gyerekét is vissza akarja kapni /Fotó: Isza Ferenc

Katalin 2 éves gyermekével él, de másik két gyerekét is vissza akarja kapni /Fotó: Isza Ferenc
 

Cegléd — Kiborult a holland családhoz került ceglédi gyermekek vér szerinti édesanyja: Katalin (24) arra számított, hogy miután rendezte az életét, visszakapja a kicsiket, Renátát (9) és Zolikát (3).

A két gyereket eddig Pintérné Gyura Mária (56) nevelte hivatásos nevelőszülőként, ám hiába kérvényezte ő és a fia is, hogy örökbe fogadhassa őket, elutasították, és egy holland családot részesítettek előnyben.

A Blikk cikke után az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított az ügyben, és bekérte a gyámhivataltól az iratokat.

A két kicsit június közepén búcsúzás nélkül emelték ki Márikáéktól, és helyezték el a másik családnál: Mária jogi úton készül harcolni a gyerekekért.

Megtaláltuk a gyerekek vér szerinti édesanyját, Katalint. Kiderült, hogy a fiatalasszony az elmúlt három évben azért küzdött, hogy a gyermekeit visszakapja, és most, amikor már a célegyenesben volt, elúszott a lehetőség. Katalin Cegléd szélén él párjával és harmadik gyermekével, a kétéves Tamással egy kis albérletben. Bár csak egy szobájuk van, de az tökéletesen tiszta, és most pályáztak meg egy önkormányzati lakást, hogy esetleg a többieknek is helye legyen.


A gyerekeket eddig nevelőszülő, Mária gondozta /Fotó: Isza Ferenc
 

– Három éve nincs egy nyugodt pillanatom sem. A szívem szakad meg, hogy nem lehetek éjjel-nappal velük. Bele se merek gondolni, hogy lehet, soha többé nem látom őket, mert külföldre kerülnek – sírta el magát a fiatalasszony. – Tizenöt éves voltam, még magam is gyerek, amikor Reni megérkezett az életembe. Három évvel később, amikor már Zolikával várandós voltam, a párom csúnyán megverte a kislányom, így szakítottam vele. Egyedül maradtam, nem tudtam eltartani a két gyereket. Elvették tőlem mindkettejüket, és Marikánál helyezték el. Zoli ott nőtt fel nála, őt tekinti az édesanyjának, Reni viszont a mai napig nagyon ragaszkodik hozzám. Azért költöztem Ceglédre, hogy könnyebben találkozhassunk – folytatta.

Mégis épp a kapcsolattartás elmulasztása miatt vonták meg Katalin szülői felügyeleti jogát: a munkája miatt ugyanis nem tudott a hivatalos láthatáskor, hétköznaponként délelőtt megjelenni a családsegítőben.

– Nem hivatalosan persze tartottuk a kapcsolatot, hiszen Marcsi nénivel nagyon jóban vagyunk. Nagyon szeretném visszakapni a gyermekeimet, és augusztusban lett volna egy felülvizsgálat a gyámhatóságnál. Így, hogy külföldre kerülnek a gyerekek, azt sem tudom, mi lesz – kesergett.

Megkeresésünkre a gyámhivatal azt válaszolta, hogy az örökbeadások során egy bonyolult szempontrendszer alapján döntenek az örökbe fogadó szülők személyéről. Az eljárásban nem élveznek előnyt a nevelőszülők, akkor sem, ha a gyereket születésétől fogva ők nevelik.

Kötelező kapcsolat

A magyar törvények szerint a gyermekétől külön élő szülőnek – annak ellenére, hogy szülői felügyeleti joga szünetel – joga és egyben kötelessége is, hogy a gyermekével kapcsolatot tartson fenn. Ez a jog csak akkor nem illeti meg, ha a gyerek ellen bűncselekményt követett el.

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kiborult-holland-csalad-cegledi-gyermekek-ver-szerinti-anyja/q10t3gz

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn