Fontos: pluszpénz jöhet a nyugdíjasoknak már 2019-ben

Az infláció miatt lehet a nyugdíjkorrekció

Az infláció miatt lehet a nyugdíjkorrekció
 

A nyugdíjakat 2019 januárjában 2,7 százalékkal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke, ám az MNB legfrissebb előrejelzése szerint az infláció éves mértéke ennél magasabb (3,1 százalék) lesz.

A hatályos törvények szerint a nyugdíjakat a pénzromlásnak megfelelő mértékben kell emelni, emiatt számíthatnak a nyugdíjasok korrekcióra – írja a Napi.hu egy nyugdíjszakértőre hivatkozva.

Ha valóban az MNB prognózisa érvényesül, akkor novemberben az egész évre vonatkozóan egyszeri emelési korrekció jön. Ez azt jelenti, hogy egy összegben jut el a nyugdíjasokhoz: a novemberi nyugellátás összegének 0,4 százalékát megszorozzák 12-vel, és azt a novemberi nyugdíjjal együtt kifizetik. 2020. januárjában pedig az akkor járó nyugdíjemelés felett további 0,4 százalékkal megemelik majd a nyugdíjak összegét – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Ha a novemberi nyugellátás összege például az átlagnak megfelelő 135 ezer forint, akkor az egyszeri korrekció összege 6480 forint lenne, a nyugdíj összegét pedig 2020 januárjától az akkor esedékes inflációs emelés végrehajtása előtt 0,4 százalékkal megnövelnék 135 540 forintra, és ezt az összeget növelnék meg a 2020 januárjában esedékes, még nem ismert mértékkel - írja a Napi.hu

Ha robbanna az infláció 3,7 százalék fölé, akkor az emelési különbözetet nem ilyen módon fizetnék ki, hanem a 2019. január-novemberi nyugdíjakra vonatkozó emelést egy összegben visszamenőleg utalnák a novemberi nyugdíjjal, viszont a decemberi nyugdíjat már az 1 százaléknál nagyobb különbözet mértékével emelt összegben folyósítanák.Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/nyugdij-kiegeszites-johet-2019-ben-mnb-elorejelzese/7gqpqx5

Blikk

A Petrényi Család Honlapja