Tényleg vége az eldobható műanyagok korának?

A söröket és az üdítőitalokat hamarosan másféle palackban találhatjuk majd az üzletek polcain, ha megvalósulnak azok az új tervek, amelyek alapján fenntartható módon termesztett növényekből alakítanák ki az italokat rejtő palackokat.

Egy holland biokémiai társaság azt reméli az úttörő projekttől, hogy műanyag helyett ezentúl növényi alapanyagból állíthatják elő a tárolóedényeket, melyek a használat után gyorsan lebomlanak.

Az Avantium a terveivel már meg is nyerte a Carlsberget. A sörgyártó azt reméli, hogy termékét hamarosan speciális kartonpalackban árulhatja, amely belül növényi műanyagréteggel bélelt.

A holland cég vezérigazgatója, Tom van Aken szerint a koronavírussal kapcsolatos nehézségek közepette is jó úton halad a projekt, amelynek célja, hogy már idén nyáron élelmiszer- és italgyártó partnereket találjon a kezdeményezéséhez.

A projektet a Coca-Cola és a Danone is támogatja, amelyek jövőbeni palackozott termékeit reményeik szerint úgy adhatják el, hogy közben nem okoznak környezeti károkat a műanyagszennyezéssel.

Globálisan évente mintegy 300 millió tonna hagyományos műanyagot állítanak elő, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez. A műanyagok nagy része nem újrahasznosítható, és hozzájárul az óceánok műanyag-szennyezettségéhez. A műanyagnak több száz évre van szüksége a teljes lebomláshoz.

A Carlsberg már eddig is kísérletezett papírpalackkal, az Avantiummal való együttműködés egy újabb lökést adhat ehhezForrás: Origo

Az Avantium növényi műanyagát úgy tervezték, hogy elég rugalmas legyen a szénsavas italokhoz, ugyanakkor normál kültéri körülmények között néhány év alatt lebomlik.

Ideális esetben azonban újrahasznosítani is lehet - teszi hozzá Van Aken.

A cég azt tervezi, hogy a termékeiből készült italospalackok 2023-ban már megjelenhetnek a szupermarketek polcain. Az úttörő projekt kezdetben mindössze 5000 tonna műanyagot fog előállítani évente, kukorica, búza vagy cukorrépa felhasználásával, a vállalkozás azonban arra számít, hogy termelése tovább nő majd, amint az újfajta műanyaggal kapcsolatos piaci kereslet növekedni fog.

Forrás: Theguardian.comForrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200518-eljott-az-eldobhato-muanyagkorszak-vege.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja