Örökre megváltozhat a laptopok alsó része, ha bejön az Apple számítása

Örökre megváltozhat a laptopok alsó része, ha bejön az Apple számítása

Csuklótámaszból érintőpaddá alakítaná laptopjai billentyűzet alatti részét az Apple – derül ki egy frissen nyilvánosságra került szabadalomból.

A laptopok érintésvezérlése régóta változatlan: a gép alsó lapján, a klaviatúra alatt található rész közepén helyezkedik el a touchpad, mellette két oldalról a csuklótámaszként funkcionáló felület. Ehhez a részhez nyúlna hozzá az Apple, tanúskodik a Patently Apple által közzétett szabadalom.

A tervben az szerepel, hogy a mérnökök a billentyűzet alatti részt teljes egészében érintőfelületté változtatnák: azon belül akárhol megérinthetnénk a gépet, reagálna mozdulatainkra.

 
© Patently Apple
© Patently Apple

A teljes felület érintésérzékenysége bizonyos feladatok közben jól jön. Máskor azonban hátrány: például gépelés közben nem szerencsés, ha a csuklótámaszként használt rész "magára veszi" az érintéseket. Így az Apple-nek meg kell majd oldania a funkció ki- és bekapcsolását, és opcionálisan az sem lenne rossz, ha szoftveres beállítással maguk a felhasználók határozhatnák meg, hogy mikor hol legyen érintésérzékeny a felület és hol ne.

Ha ügyesen kitalálja a megoldást az Apple, az hatással lehet az iparág egészére is. Így történt ez a 2008-ban bemutatott MacBook Air után is, melyet a kispórolt optikai meghajtó miatt sokan leszóltak, majd még többen követni kezdték az irányt.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20200519_laptop_mozgathato_touchpad_trackpad_apple_szabadalom#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja