Ez a mesterséges szem a tudósok szerint úgy viselkedik, mint az igazi

Ez a mesterséges szem a tudósok szerint úgy viselkedik, mint az igazi

Hongkongi kutatóknak sikerült először olyan mesterséges szemet létrehozniuk, ami már majdnem olyan, mint az emberi szerv.

A tudományos-fantasztikus filmekben gyakran láthatunk emberszemszerű optikai egységgel rendelkező robotokat, illetve olyan látássérülteket is, akik egy élethű műszemmel visszanyerték a látásukat.

Csejung Fan, a Hongkongi Tudományos- és Technológiai Egyetem kutatója és csapata egy olyan eszközt állított elő, amelyről a Nature-ben közölt tanulmányukban állítják: felépítését és működését tekintve is nagyban hasonlít az emberi szemre.

 

A tudósok alumínium-oxidból hoztak létre az üvegtestnek megfelelő részt, amely hátsó falán egy nanovezetékekkel behálózott fényérzékelő membrán kapott helyet. A műszemben ez jelenti a retinát. A látóidegeket gallium-indium ötvözetből készült folyékony fém vezetékek helyettesítik, amelyek a beérkező információt továbbítják a külső feldolgozóegységnek. A tudósok még az üvegtestet kitöltő gél állagú anyagot is helyettesítették, méghozzá egy ionos folyadékkal.

Képünk illusztráció.
© AFP

Fan szerint az általuk megalkotott műszem nemcsak hasonlít az igazira, de bizonyos tekintetben még jobb is annál. A reakcióideje a látható fény spektrumában nagyjából megegyezik az emberi szem reakcióidejével, ám az inger elmúltával gyorsabban áll vissza az eredeti állapotra. Ez 23,9 milliszekundumot jelent, míg a szem esetében ez 40-150 milliszekundum között változhat. Emellett a nanokábelek is sűrűbben helyezkednek el, mint a fotoreceptorok a valódiban.

Bár a kutatók valóban rendkívül fejlett technológiát tettek le az asztalra, arra egyelőre még valószínűleg sokat kell várni, hogy az a mindennapokban használhatóvá váljon. A műszem "csak" 100 fokos szögben képes látni a valódi szem 130 fokos látószögével, a teljes fényérzékelő felület pedig csupán 0,08 colos, és mindössze 100 pixel a felbontása. Arról nem is beszélve, hogy a gyártás jelenleg nemcsak költséges, de rendkívül lassú is.

 


Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20200523_latasserult_latas_muszem_orvostechnologia#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja