Terroristáknak terrorista ismerősöket ajánlott a Facebook algoritmusa

Ezrével ismerkedhettek egymással az ISIS szélsőségesei a Facebook egyik alapszolgáltatása, a lehetséges ismerősöket felajánló algoritmus segítségével, írja a Telegraph. A lap beszámolója szerint a több ezer ISIS-támogató Facebook-tevékenységét elemző kutatók szerint a szélsőséges iszlamistáknak rendszeresen ajánlott ismerősként hasonló érdeklődésű, tehát szélsőséges iszlamista barátokat a Facebook.

Ez alapján a szolgáltatás elég jól működik: a Facebook a felhasználóiról tömegével rendelkezésre álló adatok alapján nagyon hatékonyan tudja összekötni a hasonló érdeklődésűeket. És mert a Facebook nem igazán szűri, hogy felhasználói miket osztanak meg, a szélsőséges csoportok remekül használhatják potenciális támogatóik elérésére a szolgáltatásaikat.

Gregory Waters, a hamarosan megjelenő tanulmány társszerzője szerint miután Facebook-barátságot kötött egy aktív szélsőségessel, a Facebook szó szerint bombázta az ajánlatokkal, hogy még kikkel barátkozhatna össze.

Ennél is rémisztőbb jelenségre figyelt fel kutatótársa, Robert Postings. Ő hagyományos, nem szélsőséges híroldalakról tájékozódott egy Fülöp-szigeteki terrortámadásról, amely után a Facebook elárasztotta a térségben aktív szélsőségeseket ismerősként ajánló ajánlatokkal. "A Facebook nagy igyekezetében, hogy mindenkit mindenkivel összekössön, olyan rendszert alkotott, amely segíti a szélsőségeseket és a terroristákat" - mondta.

És mert a Facebook nagyon véletlenszerűen moderálja csak az elérhető tartalmakat, ezzel remek toborzóeszközt teremt a szélsőséges szervezeteknek, akik a frissen behálózottakat könnyen eláraszthatják radikalizáló propagandájukkal. (Via The Telegraph)Forrás: https://444.hu/2018/05/06/terroristaknak-terrorista-ismerosoket-ajanlott-a-facebook-algoritmusa

444

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn