?>

Elképesztő kézműves elektromos autó épült Afrikában

Egy kenyai diák a harmadik az afrikai kontinensen, aki sikeresen megtervezett és felépített egy kizárólag napenergiával hajtott járművet.

Egy harminc éves kenyai férfi volt az a sikeres innovátor, aki elkészítette Afrika újabb elektomos járművét, írja többek között a New York-i székhelyű, de Afrika ügyeivel foglalkozó portál, a Face 2 face Africa.

Kikerülte az akkumulátor problémát

Egy Samuel Karumbo nevű fiatalember, a Kitale Politechnikum diákja kitartó munkával elektromos autót épített. A jármű kétüléses, a nappanelemek pedig a hátső szélvédő helyére kerültek.

[Photos] Kenyan student develops solar-powered car

The two-seat four-wheeler has a solar panel across its back. Some inscriptions on it include: ’0% pollution,‘SOLAR CAR’ and ‘Made in Kenya.’ https://t.co/IgBv2OiRLnpic.twitter.com/OPHsfO8Piq

— africanews (@africanews) 2018. május 30.

Az elektromos jármű zéró emissziós, a haladásához szükséges energiát a napsugárzásból nyeri. Egy kis motor gondoskodik az energiafelhasználásról, ennek köszönhető, hogy a jármű sebessége nem túl nagy.

Az autó egy nap alatt nagyjából 50 kilométer tud megtenni.

Ez nem tűnik soknak, ám figyelemreméltó azért, mert a járművet megalkotója saját kezűleg készítette. Az innovátor elmondja, nem lenne pénze arra, hogy hagyományos elektromos autót vásároljon magának. Álmáról azonban mégsem mondott le, így készült el saját, teljesen benzinmentes e-járgányával.

Kenyában építették meg a kontinens harmadik elektromos autójátForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Klaus Blume

Akár töltőként is használható

A járművel - ha épp nincs mozgásban - feltölthetők az elektronikus eszközök, vagy akár a háztartások világítására is leadhatja a napból begyűjtött és átalakított energiát.

Amikor járművével kapcsolatban a feltalálót kérdezték, azt is elmondta, meggyőződésesen hisz a tiszta energiák hasznosításában, és minden olyan megoldásban, amely a fosszils üzemanyagok leváltására irányul.

A  most bemutatott jármú négykerék meghajtású, ugyanakkor nem az első ilyen afrikai fejlesztés. 2017-ben ghánai egyetemisták mutatták be saját 4x-4-es fejlesztésüket, 2015-ben pedig johannesburgi fiatal tervezők rukkoltak elő modelljükkel.

A ghánai modellt azóta az egyik müncheni intézménnyel közösen fejlesztik, és azt remélik, újfajta autóipart teremthetnek annak révén Nyugat-Afrikában.

#Africa's solar powered bus made in #Uganda to be showcased at @UN meeting. #Kayoola#FutureIsClean@solarimpulsepic.twitter.com/l62WwQdeIg

— Erasmus Mweene (@ErasmusMweene) 2016. május 17.

Legutóbb pedig Uganda jelentette be, elektromos buszt gyártását tervezik, Kayoola néven - igaz, ezt a projektet egyelőre jegelik, hogy helyette dízelhajtású teherautókra fókuszálhassanak.Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20180531-elkepeszto-elektromos-autot-epitettek-afrika.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn