Hatalmas elismerésben részesült a magyar feltaláló: látássérülteknek segít az általa készített okosszemüveg

/Illusztráció: Northfoto

/Illusztráció: Northfoto
 

Magyar feltaláló lett az év innovátora az Európai Üzleti Csúcstalálkozón.

Imre Krisztiánt egy olyan a vakokat segítő szemüvegért díjazták, ami folyamatosan képes tájékoztatást adni a viselőjének szóban a környezetéről.

Az EVA (Extended Visual Assistant) egy olyan okos szemüveg, ami képes a kamerája segítségével „látott” környezetet élő szóban elmondani a viselőjének. Ezzel lehetővé teszi a vakok és gyengén látók könnyebb önálló tájékozódását.

„A látás korlátozottak durván 30%-a sajnos el sem hagyja az otthonát segítség nélkül, miközben a szociális segítők száma egyre csökken, és sajnálatosan a vakvezető kutyák kiképzése sem tud megoldást adni a tömeges igényre. Éppen ezért mi olyan megoldásban gondolkodtunk, ami bárki számára segítséget nyújthat a beltéri és kültéri tájékozódáshoz egyaránt. Az eszközzel az volt a célunk, hogy azokat a tárgyakat, mindennapi helyzeteket is felismerhetővé tegyük, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetők, mint például egy járdára behajló faág, egy lépcső vagy egy szinte zajmentesen közlekedő, az utakon egyre nagyobb számban előforduló elektromos autó” – mondta Imre Krisztián.

EVA nem csupán a tájékozódásban tud segíteni, de képes felismerni tárgyakat, helyzeteket és akár az olvasásban is segíthet. Az eszközt jelenleg még fejlesztik, de hamarosan elérhetővé válik magyar, angol és német nyelven.

 

HVG

 


Forrás: http://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/hatalmas-elismeresben-reszesult-a-magyar-feltalalo/vkf9npf

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn