?>

14 millió Facebook-felhasználó privátnak szánt bejegyzései kerültek nyilvánosságra

14 millió Facebook-felhasználó privátnak szánt bejegyzései kerültek nyilvánosságra

Egy, a Facebook történetében példa nélkül álló hiba miatt 14 millió felhasználó szűk körnek szánt bejegyzései voltak nyilvánosan elérhetők napokon át.

Hiába állították be, hogy a bejegyzést csak néhány ismerősük lássa, végül nyilvánosan elérhető formában került ki a poszt a Facebookra. Ez történt több millió emberrel májusban több napon át – hozta nyilvánosságra a közösségi oldal.

Az Erin Egan adatvédelemért felelős vezető által jegyzett közleményből kiderül, hogy egy új funkciót teszteltek május 18-ától, de csak május 22-én vették észre, hogy ennek váratlan következményeként többek privátnak szánt bejegyzése nyilvános formában került ki a Facebook-profiljukra és a hírfolyamba. Érdekesség, hogy ezután még napokra volt szükségük ahhoz, hogy az érintett bejegyzések láthatósági állapotát visszaállítsák mindenkinél, akit érintett a hiba. A privát bejegyzések így végül egészen május 27-éig voltak nyilvánosan elérhetők.

A Facebook a felhasználók korábbi beállítása szerint kínálja fel egy újabb bejegyzés közzététele előtt, hogy az milyen körben legyen megosztva. Például aki úgy állította be saját fiókját, hogy a bejegyzéseit csak ismerősei vagy azok közül is csak néhányan láthassák, annak nem kell ezt a szűrést minden egyes alkalommal bekapcsolnia, a Facebook automatikusan úgy teszi közzé a posztot. Ez az alapértelmezett beállítás váltott át sok, szűkebb körben posztoló embernél egyszercsak „nyilvános” státuszra. Bár a felhasználóknak lehetőségük volt ezt megváltoztatni, aki hónapok/évek óta ugyanolyan beállítások mellett teszi közzé bejegyzéseit, azok többsége aligha babrált a beállításokkal.

A Facebook szerint a hiba 14 millió felhasználót érintett, őket rendszerüzenetben értesítették erről.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180608_facebook_privat_bejegyzesek_nyilvanos_hiba#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn