?>

6 hónap némaság után felébredt a NASA szondája, a Naprendszer végéről küld majd képeket

6 hónap némaság után felébredt a NASA szondája, a Naprendszer végéről küld majd képeket

Hosszú hónapokig tartó hibernált állapot után végre ismét aktív a New Horizons űrszonda, ami a Naprendszer szélén teljesít szolgálatot.

Miközben az elmúlt időszakban több fontos esemény és egy óriási felfedezés is történt a Mars-kutatásban, a NASA New Horizons űrszondájáról szinte semmit sem lehetett hallani. Nem véletlenül, az eszköz ugyanis hibernált állapotban volt, várta, hogy egyre közelebb kerüljön a Naprendszer igen hideg széléhez. A napokban azonban felébresztették a hosszú "álomból".

Az űrszonda jelenleg a Kuiper-öv nevű kisbolygóöv közelében tartózkodik. A Kuiper-öv objektumai közül a legismertebb maga a Plútó, de aszteroidák és üstökösök tömkelege is megtalálható benne. Ezek közül a legizgalmasabb az Ultima Thule, az űrszonda pedig most felé irányítja a kameráját.

Fantáziarajz az Ultima Thule-ről.
© NASA

Alan Stern, a Southwest Kutató Intézet vezető kutatója szerint már régóta készülnek arra, hogy "megnézzék" az égitestet, a megfigyelés pedig augusztusban kezdődhet. Előtte azonban még rengeteg dolguk lesz a kutatóknak: memóriafrissítést kell küldeniük az eszköznek és meg kell vizsgálniuk, mennyire működőképes a rendszer.

A New Horizons küldetése 2020-ig tart, az energiaforrása azonban 2026-ig lesz képes működtetni az eszközt.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180609_nasa_new_horizons_urszonda_kuiper_ov_ultima_thule#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn