?>

Két új funkció is jön a Firefoxba, az egyiket máris imádjuk

Két új funkció is jön a Firefoxba, az egyiket máris imádjuk

A Firefox fejlesztői egy régóta fennálló, és meglehetősen idegesítő problémára találtak megoldást, de gondoltak azokra is, akik nem elégedettek a böngésző kinézetével.

Az elmúlt időszakban több újdonsággal is előrukkolt már a Mozilla fejlesztőcsapata. Az egyik ilyen volt például a tavaly kiadott Firefox Quantum, ami igencsak megszorongatta a nagy rivális Google Chrome-ot. Aztán januárban jött a Firefox új verziója, ami méggyorsabb lett, márciusban pedig az új funkció, ami segít eltüntetni a legidegesítőtt dolgot a neten. A Firefox fejlesztőcsapata most ismét előállt egy két újdonsággal, melyeket várhatóan sokan megkedvelnek majd.

Az egyik ilyen megoldás a Side View (magyarul: Oldalnézet) nevű funkció, amelynek lényege, hogy a Firefox képes egy ugyanazon ablakban két böngészőlapot is megnyitni úgy, hogy mindkettőt egyszerre lássuk. Ez nagy könnyebbség azoknak, akiknek arra lenne szükségük, hogy egyszerre két weboldalt is lássanak. Eddig erre legfeljebb úgy volt lehetőség, hogy a második weboldalt egy új ablakban nyitották meg, majd átméretezés után egymás mellé húzták a kettőt.

Az új funkciónak köszönhetően azonban elég csak kijelölni, hogy melyik weboldalt akarjuk az aktuálisan látott mellett megjeleníteni. A Side View gombja az eszköztár jobb felső sarkában jelenik majd meg, a megnyomásával pedig kiválaszthatjuk, melyik aktív (vagy épp nemrég bezárt) böngészőlapot akarjuk még megjeleníteni.

Bár a fejlesztés valóban hasznos, az első felhasználói beszámolók szerint vannak még gyerekbetegségei. Ilyen például, hogy nem lehet csak úgy webcímet “ráhúzni” az Oldalnézet ablakára, illetve a könyvjelzőket sem ebben a nézetben nyitja meg a Firefox.

A másik újdonság a Colors, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a felhasználóknak, hogy saját ízlésük alapján készítsék el az egyedi stílusú böngészőt. Beállíthatjuk a színeket, mintákat, és szinte minden elemét a böngészőablaknak. Az elkészített témákat aztán elküldhetjük az ismerősöknek, de el is menthetjük saját beállításként.

Az új funkciók egyelőre a tesztelés állapotában vannak, ehhez telepíteni kell a Firefox Tesztpilótát. A böngésző ezen változata windowsos, OS X-es és linuxos Firefoxhoz érhető el.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180611_mozilla_firefox_side_view_kep_a_kepben_bovitmeny_bongeszo_bongeszolap_megnyitasa#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn