Manipulálják a felhasználókat? Trükközéssel vádolják a Facebookot, a Google-t, de a Windows 10-nek is körmöst adnának

Manipulálják a felhasználókat? Trükközéssel vádolják a Facebookot, a Google-t, de a Windows 10-nek is körmöst adnának

Súlyos vádakkal illeti a norvég kormány fogyasztói tanácsa a legnagyobb közösségi oldalt. Egy nyilvánosságra került jelentés szerint a Facebook úgy tervezte meg felületét, hogy az alapból több információt tudjon begyűjteni a felhasználókról, mint amennyire valójában szükség lenne. A Google-t és a Windows 10-et is elmeszelték.

Csak néhány napja, hogy hírt adtunk egy újabb, de a korábbiaknál sokkal súlyosabb facebookos botrányról, most egy megint nem túl pozitív történésről kell, hogy beszámoljunk: a Norvég Fogyasztói Tanács (Norwegian Consumer Council) közzétett egy többoldalas jelentést, amely szerint a Facebook és a Google úgy tervezte meg felületét, hogy az alkalmas használóinak manipulálására.

A norvég kormányszerv szerint mindkét most elmeszelt szolgáltatás úgynevezett sötét mintákat alkalmaz. Ezek az interfészbe épített, nem igazán fair megoldások, melyekkel akkor is találkozik a felhasználó, ha nem akar. Ilyen például, hogy úgy jut el a szolgáltatás egyik pontjához, hogy közben belebotlik egy vásárlásra alkalmas menüpontba, vagy ki kell töltenie valamilyen más, de az adott dologhoz nem igazán kapcsolódó mezőt. A vállalatok ezáltal pedig még több információhoz juthatnak róluk, jobban megismerhetik a szokásaikat, és az általuk kedvelt dolgokat.

© Visszakövethetetlen szerző műve

Ilyen sötét mintával találkozhat valaki, ha letiltja a Facebook arcfelismerő szolgáltatását. Az oldal ebben az esetben figyelmeztetést küld, mely szerint, ha meg akarnak jelölni minket egy fotón, úgy a kikapcsolt funkció miatt sokkal nehezebb lesz. Vagyis az oldal, teszi hozzá jelentésében a tanács, a negatív következmény állításával manipulálja a felhasználót. A megoldás az volna, ha a Facebook valamilyen semleges üzenetet küldene, de hát ilyet nyilvánvaló okok miatt nem fognak mondani.

Hasonló okok miatt a felhasználók rendszeres megtévesztésével vádolják a Google-t és a Windows 10-et is. A Google és a Facebook esetében viszont azt is kifogásolták, hogy az adatvédelmi beállításokhoz tartozó gombok mindkét szolgáltatáson olyan helyre kerültek, melyek nem túl felnőek, azok szinte rejtve vannak a felhasználóktól. Ezzel pedig a “megszoksz vagy megszöksz” elvet erőltetik ránk, miközben a GDPR világosan kimondja: ilyet nem szabad.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180702_facebook_google_windows_10_sotet_minta_manipulacio_norveg_fogyasztoi_tanacs_ncc_gdpr#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn