Annyi idő alatt érne Európából Amerikába a Boeing új repülője, mint egy autós Budapestről Szegedre

Annyi idő alatt érne Európából Amerikába a Boeing új repülője, mint egy autós Budapestről Szegedre

A Concorde óta mindenki azt várja, hogy végre újra legyen szuperszonikus repülőgép a polgári légiközlekedésben. A Boeing már nagyon szeretné megépíteni a sajátját, de hosszú évek telnek majd el, mire valóság lehet belőle.

Ha valaki utazott már hosszú távon repülővel, az pontosan tudja, hogy az út hosszával egyenes arányosságban növekszik a kényelmetlenségi faktor. Egy Budapest és München közti, nagyjából egyórás repülőút viszonylag gyorsan eltelik, a két és fél órás Budapest–London alatt már kezd kényelmetlenné válni az ücsörgés, egy Budapest–Lisszabon út három órája után sokan már alig várják, hogy kiszállhassanak. És akkor 8-10 órás utakról még nem is beszéltünk.

Korábban már "tudtak egy rövidebb utat", ám a Concorde 2003-as nyugdíjazása óta nincsenek szuperszonikus repülőgépek a polágri légiközlekedésben. Az iparág szereplői az elmúlt években már több ötlettel is előálltak a kategória újbóli megteremtésére, a Boeing  sem maradhatott addós.

Az amerikai cég a napokban, egy Atlantában megrendezett szakmai konferencián mutatta be a jövő szuperszonikus utasszállítójátnak koncepciórajzát.

© Boeing

A vállalat reményei szerint a gép jelentős változást hozhat a légiközlekedésben, a tervek szerint ugyanis a jelenlegi közel 7 órás London–New York repülőút kevesebb mint 2 órára csökkenne.

A tervek szerint a Boeing nemcsak polgári, hadi célokra is készítne ilyen repülőgépeket. Csak győzzük kivárni: a jelenlegi számítások szerint is legalább 20-30 év kell, mire a koncepciórajzon bemutatot gép felszállhat.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180706_boeing_hiperszonikus_repulogep_utasszallito#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn