?>

A Hajabusza-2 ledobott egy új kutászdroidot az űrben száguldó aszteroidára

A Hajabusza-2 ledobott egy új kutászdroidot az űrben száguldó aszteroidára

Egy újabb, ezúttal nagyobb, tízkilós leszállóegységet bocsátott szerdán hajnalban a Hajabusza-2 japán űrszonda a Ryugu aszteroida felszínére – jelentette be a japán űrhivatal.

A Ryugut kutató Hajabusza-2 3,5 éven át tartó utazás után júniusban jutott el a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryugu aszteroidáig, egy héttel ezelőtt pedig le is bocsátotta kutatórobotjait annak felszínére. Az űrszonda már a leszállás utáni pillanatokban hazaküldött két látványos fényképet, néhány napja pedig egy rövid mozgókép is érkezett, melyeken jól látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított, néhol viszonylag egyenletes felszíne.

A japán űrszondája a német-francia fejlesztésű Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) egységet indította útnak a kisbolygó felszínére. A Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezőjét vizsgálja. Az űrszonda szerda hajnalban a felszíntől 51 méterre bocsátotta ki a Mascotot, amely egy előre kiválasztott helyen érte el a felszínt.

"Nem is mehetett volna jobban" – magyarázta a Mascot projektmenedzsere, Tra-Mi Ho, aki szerint a leszállóegység műszereitől érkező adatok szerint az űrszondáról való leválást követően 20 perc alatt érte el a felszínt a kutatórobot. Az irányítócsoport folyamatos kapcsolatban van az egységgel.

A Mascot 16 órán át dolgozik az aszteroidán, addig tart ki ugyanis lítium akkumulátora. A kutatórobotot MicrOmega színképelemző mikroszkóppal, hőmérsékletmérővel (MARA) és a mágneses erőt mérő magnetométerrel (MASMAG) szerelték fel.

Christian Krause, a Mascot operációs menedzsere elmondta: a kutatás célja, hogy megértsék az aszteroidát, és végső soron ennek segítségével azt, hogyan alakult ki a Föld és a többi bolygó. "Még mindig nem tudjuk, hogy honnan ered a Földön lévő víz" – emlékeztetett rá a kutatócsoport egy másik tagja, Ralf Jaumann. Az aszteroidák tartalmaznak vizet, egyes elméletek szerint a bolygóba csapódó aszteroidák és üstökösök szállították a vizet a Földre a Naprendszer születésének korai szakaszában.

A Hajabusza-2 október végén maga is leszáll a Ryugura, hogy kőzet- és talajmintákat gyűjtsön. A japán űrhivatal azt is tervezi, hogy a misszió alatt egy krátert robbantanak az aszteroidába, és az űrszonda a kráterből szintén gyűjt majd friss kőzetet. A mintákat később földi laboratóriumokban tanulmányozzák majd.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181003_hajabusza2_urszonda_japan_jaxa_ryugu_mascot_egyseg#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn