?>

1000 forintért megveheti valaki Facebook-hozzáférését, de 260 ezerért komplett online személyiséget kap

1000 forintért megveheti valaki Facebook-hozzáférését, de 260 ezerért komplett online személyiséget kap

Már néhány száz forintért szert lehet tenni különböző online szolgáltatásokhoz tartozó személyes bejelentkezési információkra, de az sem kerül milliókba, ha valaki egy másik személy teljes online tevékenységéhez tartozó adatait akarja megvásárolni.

Bár a nyomozás még javában tart, az hatósági közlés nélkül is egyértelmű, hogy a néhány nappal ezelőtti újabb Facebook-botrány miatt ismét rengeteg ember személyes adata került veszélybe egy, a közösségi oldal egyik gombjánál talált sebezhetőség kihasználásával.

Noha adatlopásra eddig nem talált bizonyítékot a Facebook, a közösségi oldal és a biztonság témájának előtérbe kerülése kapcsán az angolszász sajtó elővette a Money Guru összegzését, melyből az derül ki, hogy mennyiért adják-veszik a neten az adatainkat a csalók – legyen szó hitel-, bankkártya adatról, közösségi szolgáltatáshoz, online zenei, vagy valamilyen videojátékos platformhoz tartozó profilról.

A kimutatás szerint a dark weben zajló információ-kereskedelem lényegében piaci állapotokhoz hasonló: mindenre van igény, amihez valamilyen digitális érték tartozik, és az árak is ennek megfelelően alakulnak. A legdrágábbak a pénzáramlással kapcsolatos folyamatokhoz tartozó adatok: feltört PayPal-fiókot körülbelül 260 fontért (91 ezer forintért) lehet kapni, de hitel- és bankkártyák kulcsai sem kerülnek többe pár tízezer forintnál. (Előbbiért 32, utóbbiért 22 ezret kérnek az azokat árusító hackerek.)

© Money Guru

A jelentés a közösségi oldalak fiókjainak kereskedésére is kitér. Facebookos bejelentkezési adatok mindössze 3 fontot kóstálnak, ez kicsivel több mint ezer forintot jelent. Érdekesség, hogy a twitteresek ennél is kevesebbért, 2,50 fontért mennek, az Instagram- és Pinterest-fiókok árai viszont az eget verik: 4,80 és 6,50 fontot kérnek értük, attól függően, melyik szolgáltatáshoz akar valaki hozzáférést. A számokat látva ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy kevésbé szép képekkel bíró Instagram-fiók is értékesebbnek tűnik, mint egy akárhány ismerőssel és fotóval rendelkező Facebook-profil.

© Money Guru

A jelentés legaggasztóbb része a Money Guru összesítése, amely szerint néhány száz, nagyjából 260 ezer forintnak megfelelő fontért cserébe egy felhasználó komplett online személyiségét megvásárolhatja valaki, amely magában foglalja a közösségi oldalakhoz és netes szolgáltatásokhoz tartozó adatokat is. Egyszóval: mindent.

Ha nem bízná a véletlenre, és ezek után jobb/erősebb jelszóra cserélné online fiókjaihoz tartozó belépési adatait, vessen egy pillantást korábban ismertetett módszerünkre, amellyel pár perc alatt készíthet magának feltörthetetlen és felejthetetlen jelszót. Ha közösségi profiljait is nagyobb biztonságban tudná, használja a Facebooknál és az Instagramnál is működő, kétfaktoros hitelesítést.Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20181005_szemelyes_adat_biztonsag_ellopott_jelszo_bejelentkezesi_adatok_hitelkartya_bankkartya_adat_money_guru_ketfaktoros_hitelesites_adatvedelem#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn